Spis treści
Pierwsze polskie truskawki, ale to jeszcze nie te z gruntu
Przez cały rok truskawki są dostępne w sklepach i na targowiskach, trzeba jednak pamiętać, że są to owoce z importu. Czy w smaku dorównują polskim? Niekoniecznie. Dlatego wielu klientów woli poczekać na aromatyczne przysmaki od lokalnych plantatorów. Pierwsze truskawki krajowe ze szklarni zaczęły pojawiać się pod koniec kwietnia, w maju do sprzedaży trafiają tunelowe. Na te z grunt
u, sprzedawane często w łubiankach na dedykowanych stoiskach, trzeba poczekać do czerwca.
Truskawki warto włączyć do diety, alergicy nie powinni jednak po nie sięgać, mogą mocno uczulać.
Truskawki są bogatym źródłem witamin i związków mineralnych, a w szczególności witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki przed wolnymi rodnikami tlenowymi oraz spowalnia proces starzenia się skóry, czytamy na Stronie Zdrowia.
Tyle zapłacisz za truskawki. Pierwsze szklarniowe i tunelowe droższe
W obliczu wyższych niż kilka lat temu cen, wielu smakoszy zadaje sobie pytanie – czy w tym roku truskawki zdrożeją? Na to może mieć wpływ kilka czynników.
Polskie truskawki będą dużo droższe, a to głównie z powodów kosztów prowadzenia plantacji, które dziś są prawie trzy razy wyższe niż trzy lata temu. Aby utrzymać się na rynku, rolnik prowadzący plantację, musi zapłacić więcej za pracownika (nawet tego sezonowego), za nawozy, środki ochrony roślin oraz ponieść inne dodatkowe koszty prowadzenia swojej działalności, tłumaczył niedawno Strefie Agro Stanisław Bogdał z Polskiego Instytutu Truskawki.
Rolnicy, którzy utrzymują się z upraw truskawek, muszą wziąć pod uwagę rosnące koszty nawozów, prądu, płac, a także pogodę. Brak słońca, chłodne powietrze i intensywne opady deszczu nie wpływają korzystnie na zbiory. Pierwsze owoce zawsze są droższe, dopiero wysyp i wysoka podaż spowodują wyrównanie stawki.
Obecnie na bazarkach cena za kilogram truskawek w większości zaczyna się od 20 zł/kg. Za polskie trzeba zapłacić więcej, niższe stawki obejmują importowane. W hurcie na rynku w Broniszach koszt krajowych mieści się w przedziale 12-20 zł/kg, tych z Hiszpanii lub Grecji od 10 do 13 zł/kg.
O bazarkowych cenach informują też nasi czytelnicy, oto kilka ofert z całej Polski:
- Kielce - 18 zł/kg,
- Lublin - 25 zł/kg,
- Nowy Sącz - 25 zł/kg,
- Mińsk Mazowiecki - 21 zł/kg,
- Gdańsk - 19,50 zł/kg,
- Słupsk - 25 zł/kg,
- Bydgoszcz - 24 zł/kg,
- Bydgoszcz - 19,90 zł/kg,
- Bystrzyca - 20 zł/kg,
- Tomaszów Mazowiecki - 20 zł/kg,
- Wałbrzych - 30 zł/kg.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Bliscy Murańskiego boją się mówić prawdy o jego śmierci! "I tak byście nie uwierzyli"
- Chwajoł tłumaczy się z nieprzyzwoitej kreacji na komunię. Szok, co napisała [FOTO]
- Zofia Zborowska urodziła! Dała drugiej córce wyjątkowe imię [FOTO]
- Katarzyna Niezgoda zabrała męża na salony. Jej mina zdradza wszystko [ZDJĘCIA]