W trakcie niedzielnej imprezy poświęconej produktom tradycyjnym z województwa podkarpackiego, która po raz 9. odbyła się w Górnie jury konkursu wybrała te potrawy, dania i wyroby, które były najciekawsze i najsmaczniejsze. Przy punktacji brano pod uwagę smak, dostępność i tzw. rozpoznawalność wyrobu, jego historię oraz oryginalność i sposób prezentacji, a także estetykę podania.
Kapituła w składzie Janina Kamińska (wicedyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale), Zofia Kochan (dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego), Marcin Purgacz (kucharz-nauczyciel z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie), prof. Leszek Woźniak (Politechnika Rzeszowska, przewodniczący) oraz Krzysztof Zieliński (Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, portal podkarpackiesmaki.pl) wyróżniła:
W kategorii I „Produkt żywnościowy lokalny lub regionalny dopuszczony do obrotu”
I miejsce zdobyła Masarnia Osip z Wierzawic k. Leżajska za polędwiczki wędzone.
II miejsce zdobyła firma Leda Ser z Wólki Krowickiej (gm. Lubaczów) za ser domowy ziołowy,
III ZM Smak Górno za kiełbasę głogowską.
W kategorii „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego” oceniano wyroby przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia, choć nie brakowało także producentów indywidualnych.
Wyróżnieniami uhonorowano:
- domowe pierniczki dekorowane lukrem, Dorota Szalwa ze Straszęcina (w podkategorii Wyroby piekarnicze),
- ser kniazia, Gospodarstwo Rolne Kazimiera Smoleń z Rymanowa Zdroju (Sery i inne produkty mleczne),
- pasztet z królika, Stanisław Warchoł z Przędzela (Mięso świeże oraz produkty mięsne),
- ryba duszona z warzywami, Anna Komięga z Koziarni (Produkty rybołówstwa)
- śliwki w occie Bronisławy Szczur z Jasionki (Nasiona i orzechy zboża, warzywa i owoce przetworzone),
- olej lniany, Olimp Anna Wiśniewska z Malawy (Oleje i tłuszcze)
- miód z mlecza, Anna Świniuch z miejscowości Zagorzyce Szkodna (Miody),
- zrazy wołowe z kapustą i kaszą gryczaną KGW Nowa Wieś (Gotowe dania i potrawy,
- napój pokrzywowo-miętowy, Marii Basary z Klęczanów (Napoje alkoholowe i bezalkoholowe),
- nalewka cynamonowa maliniak, Stowarzyszenie Kultywowania Kultury i Tradycji Ziemi Futomskiej z Futomy (Inne produkty).
Organizatorami Festiwalu Smaków są: Marszałek Województwa Podkarpackiego, Burmistrz Gminy i Miasta Sokołów Małopolski, Zakład Mięsny Smak Górno w Górnie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia" w Rzeszowie (w ramach projektu współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Torbicka kontra Derpienski na Festiwalu w Cannes. Cicha elegancja czy róż i cekiny?
- O tej relacji Rosiewicza i Villas nikt nie wiedział. Prawda wyszła na jaw teraz
- Roxie obwieszona Chanel wybierała obrączki z Kevinem. Mieli wyjątkowe towarzystwo
- Foremniak obnaża sfatygowane stopy. Mogła oszczędzić nam takich widoków? [FOTO]