Prosty przepis na domowe pączki
Składniki:
- 1 kg maki,
- 1/2 litry mleka podgrzanego,
- 3/4 szklanki cukru,
- 10 dag drożdży,
- 8 żółtek,
- 1 całe jajo,
- 10 dag masła,
- konfitura do nadzienia (według uznania)
Prosty przepis na domowe pączki. Wykonanie:
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ubić żółtka i jajko z cukrem do białości. Masło lekko rozpuścić. Do rozczynu dodawać po kolei resztę składników. Wyrabiać ciasto około 25 - 30 min. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wyrabiać pączki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Wykładać na papierowe ręczniki i osączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu dekorować wg uznania lukrem, polewą. Z tej porcji wychodzi około 50 pączków.
CZYTAJ TEŻ: Jak upiec pączki bez glutenu na tłusty czwartek?
Ten przepis na pączki ma sto lat!
Źródło:polskatimes.pl
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?