Była to już 10. edycja imprezy, która jak zwykle cieszyła się dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego, bo pierogi można przyrządzać na wiele sposobów, eksperymentować ze smakami i każdy znajdzie taki, który mu odpowiada.
Wygrały pierogi z dodatkiem chrzanu
Degustatorzy konkursu przyznali najwięcej punktów – a tym samym Certyfikat Najsmaczniejszych Pierogów – pierogom z ziemniakami, boczkiem i chrzanem. Przygotowała je ekipa z Restauracji Ballada w Iwoniczu-Zdroju.
II miejsce otrzymały pierogi z kaszą gryczaną i mięsem, autorstwa pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Kobylanach. Trzecie miejsce przypadło pierogom chłopskim z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem, według przepisu gospodyń z KGW w Iwoniczu.
Smakosze docenili także pierogi pieczone z czosnkiem, serwowane przez panie z KGW w Bałuciance. KGW z Milczy przygotowało pyszne pierogi z tartymi ziemniakami.
Wszystkie kulinarne ekipy, które zdecydowały się poddać swoje wyroby pod osąd festiwalowego jury, otrzymały pamiątkowe dyplomy i nagrody.
- Jak co roku pierogi cieszyły się ogromnym popytem, bardzo smakowały i szybko się rozeszły - podsumowuje Dorota Świstak, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Iwoniczu-Zdroju, który był organizatorem kulinarnego festiwalu, przy współpracy ze Stowarzyszeniem Ludzi Aktywnych Ares z Lubatowej.
Podczas imprezy można było degustować nie tylko pierogi, ale też inne domowe smakołyki, na przykład ciasta. Zobaczcie zdjęcia.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?