Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

WRZUĆ NA RUSZT, czyli czas na grilla

Jakub Hap
A oto ów łosoś!
A oto ów łosoś! Archiwum
Przed nami czas majówek. To doskonały okres na wypróbowanie przepisów na pyszne dania z grilla. Nasi mieszkańcy polecają swoje przysmaki.

ŻEBERKA Z GRILLA
poleca Marzena Czech z Brzysk

Marynata na 1,5 kg żeberek: sól, pieprz, czosnek granulowany do natarcia mięsa. Następnie marynata: 1.5 łyżki musztardy sarepskiej, 1 łyżka ostrego ketchupu, 1 łyżka sosu sojowego, 1,5 łyżki płynnego miodu, łyżeczka papryki słodkiej, pieprz ziołowy, 3 łyżki oleju, pół szklanki wody, jasne piwo, 3 łyżki powideł.

Wszystko mieszamy i na kilka godzin zalewamy żeberka. Potem kładziemy mięso na grilla. Gotowe, smacznego!

KASZANKA Z JABŁKIEM I CEBULKĄ
wg przepisu Adama Lisowskiego z Jasła

12 kaszanek, 2 jabłka, 2 średnie cebule, sól, majeranek.

Jabłka i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Folię aluminiową dzielimy na dość spore kawałki. Na każdym z kawałków kładziemy kaszankę, posypujemy pokrojonymi jabłkami i cebulą, solimy i dość obficie posypujemy majerankiem. Całość zawijamy tak, by nic nie wyleciało. Grillować 20-25 min. do chwili aż jabłko i cebula będą miękkie.

ŁOSOSIA Z GRILLA
poleca jaślanin Przemysław Tenerowicz

SKŁADNIKI: ok. 50 dag fileta z łososia; 1 cytryna; 2 łyżki oliwy z oliwek; 1 żółtko; koperek; sól; pieprz

WYKONANIE: Filet umyj, osusz papierowymi ręcznikami i pokrój na 4 porcje. Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Połowę pokrój na plasterki, z reszty wyciśnij sok i skrop nim rybę. Oprósz solą i pieprzem, wstaw na godzinę do lodówki. Żółtko wymieszaj z oliwą, posmaruj tym porcje ryby. Piecz na grillu po 5 minut z każdej strony. Podawaj z koperkiem i cytryną.

KARKÓWKĘ Z GRILLA MARYNOWANĄ W MLEKU
poleca Dorota Kaczmarczyk, mieszkanka Kątów

SKŁADNIKI: 40 dag karkówki, 1 duża cebula, 1/2 litra mleka, przyprawa do karkówki (ewentualnie sól, pieprz, papryka ostra i słodka, Vegeta).

WYKONANIE
Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić z obu stron. Każdy kawałek natrzeć przyprawami i ułożyć w dużej misce. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i wszystko zalać mlekiem tak, by mięso było całkowicie zamoczone. Miskę przykryć folią aluminiową i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3 godziny, by mięso całkowicie przeszło marynatą. Karkówkę po wyjęciu z mleka od razu układać na ruszcie rozgrzanego grilla. Piec tak długo aż mięso uzyska złocisty kolor. Karkówka marynowana w mleku jest miękka i delikatna.

SZASZŁYKI Z ZIEMNIAKÓW I BOCZKU
z przepisu Arkadiusza Jurysia z Jasła

SKŁADNIKI: 6 młodych ziemniaków, 200 g chudego boczku wędzonego, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej czerwonej papryki, 3 łyżki oliwy.

WYKONANIE: Wyszorowane ziemniaki gotować 12-15 minut w posolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i pokroić każdy ziemniak w plastry. Boczek pokroić w plastry takiej samej grubości jak ziemniaki. Nabijać na drewniane szaszłyki na przemian plaster ziemniaka i boczku. W miseczce wymieszać przyprawy. Szaszłyki posmarować oliwą i posypać mieszanką. Grillować na złoty kolor ok. 7 minut z każdej strony.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24