ŻEBERKA Z GRILLA
poleca Marzena Czech z Brzysk
Marynata na 1,5 kg żeberek: sól, pieprz, czosnek granulowany do natarcia mięsa. Następnie marynata: 1.5 łyżki musztardy sarepskiej, 1 łyżka ostrego ketchupu, 1 łyżka sosu sojowego, 1,5 łyżki płynnego miodu, łyżeczka papryki słodkiej, pieprz ziołowy, 3 łyżki oleju, pół szklanki wody, jasne piwo, 3 łyżki powideł.
Wszystko mieszamy i na kilka godzin zalewamy żeberka. Potem kładziemy mięso na grilla. Gotowe, smacznego!
KASZANKA Z JABŁKIEM I CEBULKĄ
wg przepisu Adama Lisowskiego z Jasła
12 kaszanek, 2 jabłka, 2 średnie cebule, sól, majeranek.
Jabłka i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Folię aluminiową dzielimy na dość spore kawałki. Na każdym z kawałków kładziemy kaszankę, posypujemy pokrojonymi jabłkami i cebulą, solimy i dość obficie posypujemy majerankiem. Całość zawijamy tak, by nic nie wyleciało. Grillować 20-25 min. do chwili aż jabłko i cebula będą miękkie.
ŁOSOSIA Z GRILLA
poleca jaślanin Przemysław Tenerowicz
SKŁADNIKI: ok. 50 dag fileta z łososia; 1 cytryna; 2 łyżki oliwy z oliwek; 1 żółtko; koperek; sól; pieprz
WYKONANIE: Filet umyj, osusz papierowymi ręcznikami i pokrój na 4 porcje. Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Połowę pokrój na plasterki, z reszty wyciśnij sok i skrop nim rybę. Oprósz solą i pieprzem, wstaw na godzinę do lodówki. Żółtko wymieszaj z oliwą, posmaruj tym porcje ryby. Piecz na grillu po 5 minut z każdej strony. Podawaj z koperkiem i cytryną.
KARKÓWKĘ Z GRILLA MARYNOWANĄ W MLEKU
poleca Dorota Kaczmarczyk, mieszkanka Kątów
SKŁADNIKI: 40 dag karkówki, 1 duża cebula, 1/2 litra mleka, przyprawa do karkówki (ewentualnie sól, pieprz, papryka ostra i słodka, Vegeta).
WYKONANIE
Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić z obu stron. Każdy kawałek natrzeć przyprawami i ułożyć w dużej misce. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i wszystko zalać mlekiem tak, by mięso było całkowicie zamoczone. Miskę przykryć folią aluminiową i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3 godziny, by mięso całkowicie przeszło marynatą. Karkówkę po wyjęciu z mleka od razu układać na ruszcie rozgrzanego grilla. Piec tak długo aż mięso uzyska złocisty kolor. Karkówka marynowana w mleku jest miękka i delikatna.
SZASZŁYKI Z ZIEMNIAKÓW I BOCZKU
z przepisu Arkadiusza Jurysia z Jasła
SKŁADNIKI: 6 młodych ziemniaków, 200 g chudego boczku wędzonego, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej czerwonej papryki, 3 łyżki oliwy.
WYKONANIE: Wyszorowane ziemniaki gotować 12-15 minut w posolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i pokroić każdy ziemniak w plastry. Boczek pokroić w plastry takiej samej grubości jak ziemniaki. Nabijać na drewniane szaszłyki na przemian plaster ziemniaka i boczku. W miseczce wymieszać przyprawy. Szaszłyki posmarować oliwą i posypać mieszanką. Grillować na złoty kolor ok. 7 minut z każdej strony.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?