Stowarzyszenie Kobiet w Słomianej na zakończenie karnawału zorganizowało zapusty. Teraz przyszła kolej na pokazane tradycji urządzania wielkanocnego śniadania.
Na uroczystość w Domu Ludowym zaproszone zostały dzieci. To im przekazane zostały świąteczne wypieki. Dla nich zorganizowany został także konkurs na temat wielkanocnych zwyczajów.
Żywność poświęcił proboszcz ks. Andrzej Bobola.
- Jak mówi święty Paweł, cokolwiek robimy, mamy czynić na chwałę Pana. Dotyczy to także spożywanie darów nieba - powiedział.
Na stole znalazły się tradycyjne wypieki - baranek, baby, ciasta, chleb i miejscowe przysmaki - bułki jaglane oraz wędliny - "kiełbasa od dupnia" - kiełbasa zrobiona z siekanego mięsa wieprzowego (dawniej nie znano maszynek do mielenia, więc mięso siekano).
Nazwa pochodzi od jelita grubego, którym napełnia się farsz. Po napełnieniu jelita farszem przyprawionym solą, pieprzem i odrobiną czosnku, kiełbasa jest parzona, a potem pieczona na blaszce wyłożonej słomą albo patykami.
Oczywiście głównym daniem był biały barszcz z żeberkiem, jajkiem, kawałkami białego sera i tartym chrzanem.
Wśród gości byli marszałek podkarpacki Zygmunt Cholewiński i starosta Wiesław Siembida.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Jan A.P. Kaczmarek nie żyje. By go ratować, córka wyprzedawała majątek
- Rozwiódł się z matką swoich synów. Aktor przyłapany na czułościach z nową ukochaną
- Zieliński zapomniał o synu? Gorzkie słowa syna muzyka po śmierci ukochanego wujka
- Tak malutkie dziecko Strasburgera traktuje 77-letniego tatę. Wydało się przypadkiem