Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc w wersji light. Jak skutecznie odchudzić potrawy wielkanocne [ROZMOWA Z DIETETYKIEM]

Ula Sobol
Rozmowa z Justyną Cichocką z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa
Wielkanoc w wersji light. Jak skutecznie odchudzić potrawy wielkanocne [ROZMOWA Z DIETETYKIEM]
Archiwum Nowin

Święta to czas rodzinnych spotkań, ale także i większego obżarstwa.

Bardzo łatwo jest stracić kontrolę podczas świątecznego ucztowania i zjeść więcej niż powinniśmy. Jeżeli chcemy uniknąć nadprogramowych kilogramów czy centymetrów w pasie, powinniśmy zwrócić uwagę na kaloryczność posiłków. Istnieje kilka prostych sposobów na to, aby wielkanocne przysmaki były mniej kaloryczne. Wystarczy zastosować kilka zamienników w postaci dodatków.

A co tak naprawd ę nas gubi w święta?

Przede wszystkim to, ile jemy. Pamiętajmy że nasz żołądek ma ograniczoną pojemność. Starajmy się wstawać od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu. Impuls sytości dociera do naszego mózgu z 15-, 20-minutowym opóźnieniem. Stosujmy zasadę ,,połowy’’, np. zamiast całego kawałka ciasta zjedzmy pół, zamiast dwóch jaj zjedzmy jedno.

I to już nam w zupełności wystarczy?

Nie tylko. Nie zapominajmy także o regularności i odstępach miedzy posiłkami. Po świątecznej uczcie na poprawę trawienia zalecam spacer na świeżym powietrzu w rodzinnym gronie.

Które z potraw wielkanocnych są najbardziej kaloryczne?

Do najbardziej kalorycznych dań wielkanocnych zaliczyć można wszelkiego rodzaju sałatki z dużą ilością majonezu. Choć najczęściej ich głównym składnikiem są warzywa, z natury niskokaloryczne, to dodatek wysokotłuszczowego sosu lub majonezu powoduje, iż stają się prawdziwą bombą kaloryczną. Kolejną dość kaloryczną potrawą jest tradycyjny żur z kiełbasą i jajkiem. Wymieniając najbardziej tuczące potrawy, trzeba wspomnieć o wypiekach. Mazurki z wysokokaloryczną masą kajmakową, babki z lukrem, serniki, ze względu na wysoką zawartość cukru oraz tłuszczu, dostarczają także znacznych ilości kalorii. Inne wysokokaloryczne potrawy to: jajka z majonezem, tłuste wędliny oraz kiełbasy, pasztety.

Co zrobić, by potrawy wielkanocne były mniej kaloryczne?

Wystarczy np. zrezygnować z tłustego majonezu na rzecz jogurtu naturalnego. Można również skorzystać z majonezu typu light, którego kaloryczność jest znacznie niższa niż tradycyjnego albo zrobić samemu w domu.

Nie ma też Wielkanocy bez tradycyjnego żuru. Czy tą wielkanocną potrawę też można odchudzić?

Przyrządzając żurek lub barszcz biały wystarczy zastąpić pełnotłustą śmietanę niskotłuszczową śmietaną, wybierzmy również jeden dodatek - kiełbasę albo jajko.

Większość osób nie potrafi zrezygnować z tradycyjnych wielkanocnych wypieków

Oczywiście, że tak. Jednak nawet tradycyjna babka czy sernik w wersji bez dodatków, np. lukru, będzie mniej kaloryczna. Do sernika, zamiast tłustego twarogu, dodajmy chudy twaróg. Przygotowując wypieki, warto też wykorzystać jeden z zamienników cukru, np. ksylitol.

Przepisy na nastepnych planszach ===>

Oto przepisy na ciasta wielkanocne. Sprawdź najlepsze przepi...

ZOBACZ TEŻ: Spowiedź bez tajemnic. Jak to w konfesjonale bywa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24