Święta to czas rodzinnych spotkań, ale także i większego obżarstwa.
Bardzo łatwo jest stracić kontrolę podczas świątecznego ucztowania i zjeść więcej niż powinniśmy. Jeżeli chcemy uniknąć nadprogramowych kilogramów czy centymetrów w pasie, powinniśmy zwrócić uwagę na kaloryczność posiłków. Istnieje kilka prostych sposobów na to, aby wielkanocne przysmaki były mniej kaloryczne. Wystarczy zastosować kilka zamienników w postaci dodatków.
A co tak naprawd ę nas gubi w święta?
Przede wszystkim to, ile jemy. Pamiętajmy że nasz żołądek ma ograniczoną pojemność. Starajmy się wstawać od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu. Impuls sytości dociera do naszego mózgu z 15-, 20-minutowym opóźnieniem. Stosujmy zasadę ,,połowy’’, np. zamiast całego kawałka ciasta zjedzmy pół, zamiast dwóch jaj zjedzmy jedno.
I to już nam w zupełności wystarczy?
Nie tylko. Nie zapominajmy także o regularności i odstępach miedzy posiłkami. Po świątecznej uczcie na poprawę trawienia zalecam spacer na świeżym powietrzu w rodzinnym gronie.
Które z potraw wielkanocnych są najbardziej kaloryczne?
Do najbardziej kalorycznych dań wielkanocnych zaliczyć można wszelkiego rodzaju sałatki z dużą ilością majonezu. Choć najczęściej ich głównym składnikiem są warzywa, z natury niskokaloryczne, to dodatek wysokotłuszczowego sosu lub majonezu powoduje, iż stają się prawdziwą bombą kaloryczną. Kolejną dość kaloryczną potrawą jest tradycyjny żur z kiełbasą i jajkiem. Wymieniając najbardziej tuczące potrawy, trzeba wspomnieć o wypiekach. Mazurki z wysokokaloryczną masą kajmakową, babki z lukrem, serniki, ze względu na wysoką zawartość cukru oraz tłuszczu, dostarczają także znacznych ilości kalorii. Inne wysokokaloryczne potrawy to: jajka z majonezem, tłuste wędliny oraz kiełbasy, pasztety.
Co zrobić, by potrawy wielkanocne były mniej kaloryczne?
Wystarczy np. zrezygnować z tłustego majonezu na rzecz jogurtu naturalnego. Można również skorzystać z majonezu typu light, którego kaloryczność jest znacznie niższa niż tradycyjnego albo zrobić samemu w domu.
Nie ma też Wielkanocy bez tradycyjnego żuru. Czy tą wielkanocną potrawę też można odchudzić?
Przyrządzając żurek lub barszcz biały wystarczy zastąpić pełnotłustą śmietanę niskotłuszczową śmietaną, wybierzmy również jeden dodatek - kiełbasę albo jajko.
Większość osób nie potrafi zrezygnować z tradycyjnych wielkanocnych wypieków
Oczywiście, że tak. Jednak nawet tradycyjna babka czy sernik w wersji bez dodatków, np. lukru, będzie mniej kaloryczna. Do sernika, zamiast tłustego twarogu, dodajmy chudy twaróg. Przygotowując wypieki, warto też wykorzystać jeden z zamienników cukru, np. ksylitol.
CZYTAJ TEŻ: Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
ZOBACZ TEŻ: Spowiedź bez tajemnic. Jak to w konfesjonale bywa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- apendowska nie była idealną matką. Takie błędy popełniła przy wychowywaniu córki
- Maja i Krzysztof Rutkowscy wzięli drugi ślub. Widać, że wydali na niego fortunę? FOTO
- Maciej Kozłowski dwa lata przed śmiercią wziął ślub. Kto był miłością jego życia?
- Cichopek i Kurzajewski nie odpuszczą Smaszcz! Wiemy, czego domagają się w sądzie!