Justyna Curzytek, studentka kierunku aviation management w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, współautorka pomysłu na aplikację Food My Friend, tłumaczy, że pomysł narodził się jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia, kiedy mówiło się o tym, że dużo ludzi, wcześniej ogarniętych szałem zakupów, po świętach wyrzuca na śmietnik kilogramy jedzenia.
Studenci dotarli do danych, z których wynika, że w Polsce marnuje się 9 ton jedzenia rocznie, a dwie trzecie Polaków wyrzuca produkty nawet przed upłynięciem terminu przydatności do spożycia.
Zastanów się, zanim wyrzucisz jedzenie
- Nasz kraj znajduje się w czołówce państw europejskich, zaraz po Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji i Holandii, pod względem marnotrawienia żywności. W Europie co roku marnuje się 89 ton jedzenia, a w skali całego świata liczba ta sięga aż 1,3 mld - dodaje Adrianna Bomba, studentka WSIiZ (aviation management), także pracująca nad treściami aplikacji stworzonej przez Kamila Dąbrowskiego i Olgierda Grzyba, studentów I roku informatyki na Politechnice Rzeszowskiej. - Gdyby wyeliminować straty i marnotrawstwo, można by wyżywić na świecie miliard głodujących ludzi.
Mobilna aplikacja - której cel to m.in. zwiększenie świadomości społeczeństwa, jeśli chodzi o skalę zjawiska i jego negatywne skutki - jest dostępna za darmo w sklepie Google Play dla użytkowników mających telefony i tablety z systemem Android. Można ją wyszukać, wspisując: Food My Friend.
- W aplikacji jest pięć zakładek. Pierwsza to porady, np. jak właściwie przechowywać żywność, co wolno mrozić, jak dobrze zaplanować zakupy, żeby nie kupić za dużo. Podaliśmy też informacje, jakie triki stosują markety, aby kusić klientów - mówi Justyna. - Jest też zakładka „Przepisy”, w której podpowiadamy np., jak zrobić coś smaczego, wykorzystując to, co nam zostanie w lodówce czy w spiżarni. W naszej aplikacji można także znaleźć ciekawostki o fajnych przedsięwzięciach, jak np. restauracja, która gotuje dania tylko z resztek.
Przepisy, porady, ciekawostki
Studenci przygotowali także propozycje przepisów (np. na pastę jajeczną idealną na Wielkanoc), quiz i informacje o produktach. Można wyczytać ciekawe rzeczy o jajach, które od lat są tematem sporów między dietetykami. Jak piszą autorki: „zwolennicy podkreślali ich bogactwo w witaminy, minerały i składniki odżywcze, a przeciwnicy doszukiwali się w nich winowajców za podwyższony poziom cholesterolu u społeczeństwa”.
Aplikacja już cieszy się zainteresowaniem.
- Tylko we wtorek było 100 pobrań - wylicza Justyna. - Zależy nam na jeszcze większym odzewie - zachęca.
Co ciekawe, o pomyśle rzeszowskich studentów napisał „National Geographic Polska”. Informacje zamieszczone zostały również na fan page’u magazynu „Świat Wiedzy”.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?