Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy wiesz co jesz

NORBERT ZIĘTAL
Goście Targów Chlebów, poprzez degustację, wybierali najlepsze pieczywo. Zwyciężyła piekarnia Lesława Bala z Bolestraszyc, na dwóch drugich równorzędnych pozycjach uplasowały się przemyska "Jutrzenka" Mieczysławy Tomaszewskiej i piekarnia Jana Ochenduszko. Trzecia była rodzinna piekarnia Wasiewiczów ze Stubna.
Goście Targów Chlebów, poprzez degustację, wybierali najlepsze pieczywo. Zwyciężyła piekarnia Lesława Bala z Bolestraszyc, na dwóch drugich równorzędnych pozycjach uplasowały się przemyska "Jutrzenka" Mieczysławy Tomaszewskiej i piekarnia Jana Ochenduszko. Trzecia była rodzinna piekarnia Wasiewiczów ze Stubna. AUTOR
JAROSŁAW. Istniejące od dwóch lat Stowarzyszenie Promocji Zdrowego Stylu Życia "Człowiek + Natura" ma na swoim koncie liczne imprezy promujące zdrowy styl życia i odżywiania się. M.in. organizuje cyklicznie spotkania "Klinika Zdrowia".

- Jeżeli nie znasz ojca swojej choroby, to zła dieta jest jej matką, takie jest motto naszego działania - mówi Ireneusz Pyrzak, prezes Stowarzyszenia "Człowiek + Natura".
W województwie podkarpackim do stowarzyszenia należy 300 przedsiębiorców. Ich celem jest propagowanie i szerzenie zasad zdrowego stylu życia oraz promowanie naturalnych dodatków żywieniowych,

ekologicznych produktów, filtrów do wody

i naczyń ze stali szlachetnej. Nawiązują współpracę z różnymi instytucjami, zakładami pracy, promują wiedzę na temat zdrowia i głównych zagrożeń związanych z chorobami cywilizacyjnymi. Wspierają również prozdrowotne inicjatywy i imprezy. Pomagają rolnikom, chcącym wytwarzać zdrową żywność. - Jeżeli zdrowy styl życia, to oczywiście odpowiednie odżywianie. To chcemy przekazać mieszkańcom - podkreśla prezes Pyrzak.
Stowarzyszenie zwraca uwagę, że często producenci wprowadzają w błąd konsumentów, samowolnie podając, że wytwarzana przez nich żywność jest ekologiczna. - Istnieje wiele stereotypów, np. odnoście do koloru pieczywa, a należy pamiętać, że nie każdy ciemny chleb jest zdrowy. Od jego koloru ważniejszy jest skład - twierdzi Ireneusz Broż, wiceprezes Stowarzyszenia.
Jedną z imprez promujących zdrowy styl życia i odżywiania się były niedzielne I Targi Chleba, zorganizowane w Przemyślu. Uczestniczyło w nich 7 piekarń zaopatrujących w pieczywo przemyślan, Przemyska Spółdzielnia Mleczarska, Galicyjskie Stowarzyszenie Rolników Gospodarujących Metodami Ekologicznymi "Bio-Gleba oraz firmy sprzedające sprzęt i naczynia służące przygotowaniu zdrowej żywności. - Pragniemy edukować konsumentów w dziedzinie profilaktyki zdrowotnej i wskazywać tych producentów, którzy w swoim asortymencie mają pieczywo razowe na zakwasie,

bez polepszaczy i konserwantów.

Zapraszając producentów na targi zwróciliśmy uwagę, aby pieczywo przez nich prezentowane nie zawierało różnych chemicznych dodatków, które mają wpływ na zdrowie konsumentów - mówi Pyrzak.
Imprezie towarzyszyły wykłady specjalistów od zdrowego odżywiania. Dietetyk Piotr Mielcarek mówił o znaczeniu dla zdrowia naturalnych witamin z grupy B. Ireneusz Broż referował o konserwantach w żywności. O znaczeniu dla zdrowia człowieka upraw ekologicznych i pochodzących z nich produktów mówiła dr Maria Machaj ze Stowarzyszenia "Bio-Gleba". Czy wiesz, co jesz - Twoje zdrowie w Twoich rękach - przekonywał lek. med. Wojciech Korkowski ze Stalowej Woli.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24