Czy wiesz co jesz

Czy wiesz co jesz

NORBERT ZIĘTAL

Nowiny

Aktualizacja:

Nowiny

Goście Targów Chlebów, poprzez degustację, wybierali najlepsze pieczywo. Zwyciężyła piekarnia Lesława Bala z Bolestraszyc, na dwóch drugich równorzędnych

Goście Targów Chlebów, poprzez degustację, wybierali najlepsze pieczywo. Zwyciężyła piekarnia Lesława Bala z Bolestraszyc, na dwóch drugich równorzędnych pozycjach uplasowały się przemyska "Jutrzenka" Mieczysławy Tomaszewskiej i piekarnia Jana Ochenduszko. Trzecia była rodzinna piekarnia Wasiewiczów ze Stubna. ©AUTOR

JAROSŁAW. Istniejące od dwóch lat Stowarzyszenie Promocji Zdrowego Stylu Życia "Człowiek + Natura" ma na swoim koncie liczne imprezy promujące zdrowy styl życia i odżywiania się. M.in. organizuje cyklicznie spotkania "Klinika Zdrowia".
Goście Targów Chlebów, poprzez degustację, wybierali najlepsze pieczywo. Zwyciężyła piekarnia Lesława Bala z Bolestraszyc, na dwóch drugich równorzędnych

Goście Targów Chlebów, poprzez degustację, wybierali najlepsze pieczywo. Zwyciężyła piekarnia Lesława Bala z Bolestraszyc, na dwóch drugich równorzędnych pozycjach uplasowały się przemyska "Jutrzenka" Mieczysławy Tomaszewskiej i piekarnia Jana Ochenduszko. Trzecia była rodzinna piekarnia Wasiewiczów ze Stubna. ©AUTOR

- Jeżeli nie znasz ojca swojej choroby, to zła dieta jest jej matką, takie jest motto naszego działania - mówi Ireneusz Pyrzak, prezes Stowarzyszenia "Człowiek + Natura".
W województwie podkarpackim do stowarzyszenia należy 300 przedsiębiorców. Ich celem jest propagowanie i szerzenie zasad zdrowego stylu życia oraz promowanie naturalnych dodatków żywieniowych,

ekologicznych produktów, filtrów do wody

i naczyń ze stali szlachetnej.
Nawiązują współpracę z różnymi instytucjami, zakładami pracy, promują wiedzę na temat zdrowia i głównych zagrożeń związanych z chorobami cywilizacyjnymi. Wspierają również prozdrowotne inicjatywy i imprezy. Pomagają rolnikom, chcącym wytwarzać zdrową żywność. - Jeżeli zdrowy styl życia, to oczywiście odpowiednie odżywianie. To chcemy przekazać mieszkańcom - podkreśla prezes Pyrzak.
Stowarzyszenie zwraca uwagę, że często producenci wprowadzają w błąd konsumentów, samowolnie podając, że wytwarzana przez nich żywność jest ekologiczna. - Istnieje wiele stereotypów, np. odnoście do koloru pieczywa, a należy pamiętać, że nie każdy ciemny chleb jest zdrowy. Od jego koloru ważniejszy jest skład - twierdzi Ireneusz Broż, wiceprezes Stowarzyszenia.
Jedną z imprez promujących zdrowy styl życia i odżywiania się były niedzielne I Targi Chleba, zorganizowane w Przemyślu. Uczestniczyło w nich 7 piekarń zaopatrujących w pieczywo przemyślan, Przemyska Spółdzielnia Mleczarska, Galicyjskie Stowarzyszenie Rolników Gospodarujących Metodami Ekologicznymi "Bio-Gleba oraz firmy sprzedające sprzęt i naczynia służące przygotowaniu zdrowej żywności. - Pragniemy edukować konsumentów w dziedzinie profilaktyki zdrowotnej i wskazywać tych producentów, którzy w swoim asortymencie mają pieczywo razowe na zakwasie,

bez polepszaczy i konserwantów.

Zapraszając producentów na targi zwróciliśmy uwagę, aby pieczywo przez nich prezentowane nie zawierało różnych chemicznych dodatków, które mają wpływ na zdrowie konsumentów - mówi Pyrzak.
Imprezie towarzyszyły wykłady specjalistów od zdrowego odżywiania. Dietetyk Piotr Mielcarek mówił o znaczeniu dla zdrowia naturalnych witamin z grupy B. Ireneusz Broż referował o konserwantach w żywności. O znaczeniu dla zdrowia człowieka upraw ekologicznych i pochodzących z nich produktów mówiła dr Maria Machaj ze Stowarzyszenia "Bio-Gleba". Czy wiesz, co jesz - Twoje zdrowie w Twoich rękach - przekonywał lek. med. Wojciech Korkowski ze Stalowej Woli.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Polecamy

Wideo