Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szpital w Przemyślu zrezygnował z cateringu. Woli posiłki z własnej kuchni [WIDEO]

Norbert Ziętal
Od miesiąca Wojewódzki Szpital w Przemyślu korzysta z własnej kuchni.
Od miesiąca Wojewódzki Szpital w Przemyślu korzysta z własnej kuchni. Norbert Ziętal
Przez prawie 10 lat Wojewódzki Szpital w Przemyślu korzystał z usług firmy cateringowej. Miesiąc temu wrócił do własnej kuchni.

- Jakiś czas temu pojawiła się moda, wymuszona warunkami ekonomicznymi, wypychania przez szpitale kuchni na zewnątrz, do firm cateringowych. Spotykało się to z powszechną opinią pacjentów, że jakość wyżywienia w szpitalu bardzo spadła - mówi Piotr Ciompa, dyr. Wojewódzkiego Szpitala w Przemyślu.

We wtorek odbyło się uroczyste otwarcie szpitalnej kuchni, jednak faktycznie działa ona od miesiąca. Kuchnia została przeniesiona z dawnego Szpitala Miejskiego (a wcześniej wojskowego). Teraz, po połączeniach, w Przemyślu jest jeden szpital.

Jak twierdzi dyr. Ciompa, obecne nakłady na kuchnię są niższe niż wydatki na firmę cateringową. Pomimo tego, jak wynika z anonimowych ankiet, jakość wyżywienia w szpitalu wzrosła.

- Ankietę wypełniło ponad stu pacjentów. Dla ponad 90 był to kolejny pobyt w szpitalu, mieli więc porównanie. 37,6 proc. ocenia posiłki jako dobre; 29,9 proc. jako bardzo dobre - mówi Maciej Kamiński, rzecznik szpitala.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24