Z pewnością szerszą publiczność zainteresuje towarzysząca targom wystawa zwierząt, kiermasz rzemiosła i rękodzieła ludowego, sprzętu rolniczego i ogrodniczego, prezentacje i promocje lokalnych firm, kiermasz roślin ozdobnych i bylin.
Ekożywność i degustacje
Organizatorzy zapewniają, że będzie tam także wystawa żywności ekologicznej pochodzącej z podkarpackich gospodarstw ekologicznych oraz prezentacje kulinarne wraz z degustacją potraw regionalnych i tradycyjnych, wywodzących się z naszego regionu – zaprasza Magdalena Tobiasz–Dawidowicz z Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie.
Smaki regionu
Jest też ciekawy wątek gospodarczy, gdyż podczas targów odbędzie się wojewódzki finał X edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wyłoni on po raz kolejny najlepsze i najsmaczniejsze produkty naszego regionu. Ty samym zostaną one nominowane do prestiżowej ogólnopolskiej nagrody „Perła 2010”.
Perły będą w Poznaniu
Wręczenie „pereł” będzie mieć miejsce podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych i Gastronomii Polagra Food 2010. Warto dodać, że Polagra to największa i najbardziej prestiżowa impreza wystawienniczo-handlowa w Polsce dotycząca wszystkiego, co się wiąże z produktami żywnościowymi i gastronomią. Odbywa się ona corocznie we wrześniu w Poznaniu.
Przed rokiem powidła krzeszowskie i ser kozi wołoski z „perłami” Podczas ubiegłorocznego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", (jego celem jest odkrycie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie) wręczone zostały statuetki „PERŁA 2009" odebrali również laureaci z Województwa Podkarpackiego: Koło Gospodyń Wiejskich z Krzeszowa za „Powidło Krzeszowskie” oraz Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne FIGA za „Ser kozi wołoski naturalny”.
Wcześniej kiełbasa pradziada i golonka podkarpacka
Natomiast dwa lata temu statuetki „PERŁA 2008" otrzymały wyroby branży miesnej: „kiełbasa pradziada” wytwarzana przez firmę Paweł Krajmas Zakład Mięsny „Jasiołka” oraz „golonka podkarpacka z Pilzna, kapustą zasmażaną” produkowana przez Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” w Pilźnie.
Dodać warto, że te produkty brały udział, zresztą z sukcesem w konkursie „Nasze Dobre Podkarpackie – znak jakości Nowin”. Są także nadal chętnie kupowane i cenione przez smakoszy nie tylko z naszego województwa.
Perły pomagają w promocji
Kto otrzyma „perłę” w tym roku oczywiście jeszcze nie wiadomo. Wiadomo jednak, że będą to produkty i potrawy wybrane przez Kapitułę Krajową spośród wyrobów nagrodzonych np. w Lesku i innych finałach regionalnych województw.
Oczywiście zdobycie w Poznaniu „Perły 2010” ułatwi znacznie promocję wyrobów spożywczych nie tylko w regionie, ale także w całym kraju i być może na rynku europejskim. Jesteśmy ciekawym, choć biednym regionem i dlatego każdy sukces kulinarny zakończony sukcesem biznesowym przez firmę czy gospodarstwo jest także sukcesem naszego regionu.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Narożna przeszła poważną operację. Latami ukrywała dolegliwości po porodzie
- Dramat Roksany: przyleciała do teściowej WYNAJĘTYM helikopterem! Oszczędza na własny?
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć