Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W czasie weekendu poznamy najlepsze produkty żywnościowe regionu

Józef Lonczak [email protected] 17 867-22-57
Smakowite wędliny z „wędzarni pradziada” dukielskiej „Jasiołki” na targach BioFach w Norymberdze. Fot. Jasiołka.
Smakowite wędliny z „wędzarni pradziada” dukielskiej „Jasiołki” na targach BioFach w Norymberdze. Fot. Jasiołka.
Atrakcji będzie, co niemiara podczas sobotnio-niedzielnych (7–8 bm.) XV Targów Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lesku. Wraz z nimi przeprowadzona zostanie X edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Towarzyszyć im będzie Wystawa Owiec i Kóz „AGROBIESZCZADY 2010”.

Z pewnością szerszą publiczność zainteresuje towarzysząca targom wystawa zwierząt, kiermasz rzemiosła i rękodzieła ludowego, sprzętu rolniczego i ogrodniczego, prezentacje i promocje lokalnych firm, kiermasz roślin ozdobnych i bylin.

Ekożywność i degustacje

Organizatorzy zapewniają, że będzie tam także wystawa żywności ekologicznej pochodzącej z podkarpackich gospodarstw ekologicznych oraz prezentacje kulinarne wraz z degustacją potraw regionalnych i tradycyjnych, wywodzących się z naszego regionu – zaprasza Magdalena Tobiasz–Dawidowicz z Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie.

Smaki regionu

Jest też ciekawy wątek gospodarczy, gdyż podczas targów odbędzie się wojewódzki finał X edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wyłoni on po raz kolejny najlepsze i najsmaczniejsze produkty naszego regionu. Ty samym zostaną one nominowane do prestiżowej ogólnopolskiej nagrody „Perła 2010”.

Perły będą w Poznaniu

Wręczenie „pereł” będzie mieć miejsce podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych i Gastronomii Polagra Food 2010. Warto dodać, że Polagra to największa i najbardziej prestiżowa impreza wystawienniczo-handlowa w Polsce dotycząca wszystkiego, co się wiąże z produktami żywnościowymi i gastronomią. Odbywa się ona corocznie we wrześniu w Poznaniu.

Przed rokiem powidła krzeszowskie i ser kozi wołoski z „perłami” Podczas ubiegłorocznego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", (jego celem jest odkrycie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie) wręczone zostały statuetki „PERŁA 2009" odebrali również laureaci z Województwa Podkarpackiego: Koło Gospodyń Wiejskich z Krzeszowa za „Powidło Krzeszowskie” oraz Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne FIGA za „Ser kozi wołoski naturalny”.

Wcześniej kiełbasa pradziada i golonka podkarpacka

Natomiast dwa lata temu statuetki „PERŁA 2008" otrzymały wyroby branży miesnej: „kiełbasa pradziada” wytwarzana przez firmę Paweł Krajmas Zakład Mięsny „Jasiołka” oraz „golonka podkarpacka z Pilzna, kapustą zasmażaną” produkowana przez Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” w Pilźnie.

Dodać warto, że te produkty brały udział, zresztą z sukcesem w konkursie „Nasze Dobre Podkarpackie – znak jakości Nowin”. Są także nadal chętnie kupowane i cenione przez smakoszy nie tylko z naszego województwa.

Perły pomagają w promocji

Kto otrzyma „perłę” w tym roku oczywiście jeszcze nie wiadomo. Wiadomo jednak, że będą to produkty i potrawy wybrane przez Kapitułę Krajową spośród wyrobów nagrodzonych np. w Lesku i innych finałach regionalnych województw.

Oczywiście zdobycie w Poznaniu „Perły 2010” ułatwi znacznie promocję wyrobów spożywczych nie tylko w regionie, ale także w całym kraju i być może na rynku europejskim. Jesteśmy ciekawym, choć biednym regionem i dlatego każdy sukces kulinarny zakończony sukcesem biznesowym przez firmę czy gospodarstwo jest także sukcesem naszego regionu.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24