Dzięki uruchomieniu nowej linii produkcyjnej, około tysiąca plantatorów będzie miało gdzie sprzedać wysokiej jakości rzepak. Głównie z powiatów: łańcuckiego, przeworskiego, jarosławskiego i lubaczowskiego. Bo tam zakład kontraktuje surowiec. Do tej pory był to rzepak skupowany przez białobocki Bio-Pal do celów przemysłowych.
Wytwarzany w Białobokach "Olej Podkarpacki" tłoczony jest na zimno, co pozwala na zachowanie najlepszych cech produktu. Głównie odżywczych.
- Na Podkarpaciu mamy doskonałej jakości surowiec, którego szkoda było przeznaczać na biopaliwo. Stąd pomysł na produkcję do celów spożywczych - tłumaczy Kuźniar. Z nowej linii "schodzi" 2-2,5 tys. butelek na godzinę. Rocznie zakład będzie produkował ponad 5 mln litrów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zanim stała się gwiazdą, Pakosińska wyglądała jak inna osoba! Poznalibyście ją?
- Absolutne szaleństwo na nowej okładce Maryli Rodowicz. Wygładzili nawet haluksy!
- Tak Kozidrak spełnia się jako babcia. Paparazzi przyłapali ją na luzie i bez doczepów
- Sykut straci posadę w "Tańcu z Gwiazdami"? Oto, co mówi o planach na przyszłość