MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ugotuj makaron doskonały

al/mat.pras.
Makaron lubi wodę, jednak wszystko w granicach zdrowego rozsądku.
Makaron lubi wodę, jednak wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Makarony Międzybrodzkie
Makaron - niby prosta rzecz, ale minuta gotowania za długo i już jest rozgotowany. Poza tym, czas gotowania podany na opakowaniu bywa zwodniczy. Nasze rady są ci potrzebne.

Ile nalać wody do makaronu

* Makaron lubi wodę, jednak wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Pierwszorzędną zasadą podczas gotowania jest napełnienie garnka odpowiednią ilością wody - mianowicie na litr powinno przypadać 100 gram pasty.

Makaron nie zawsze hartujemy

* Kolejnym ważnym elementem jest hartowanie makaronu zimnym strumieniem wody. Czy jest to konieczne? Okazuje się, że nie zawsze. W przypadku gdy gotujemy makaron do dania z sosem, w momencie przelewania go zimną wodą spłukujemy z niego skrobię i sól, przez co sos będzie mniej spojony z naszą pastą. Jednak gdy zależy nam aby makaron był w dobrym stanie jeszcze następnego dnia, warto go zahartować.

Trzeba czytać etykiety, ale...

* Należy dokładne przeczytać na etykiecie sposób przygotowania makaronu.

- Od dłuższego czasu modne stało się gotowanie makaronu al dente. W wielu przypadkach się ono sprawdza, jednak zdarzają się makarony, które powinniśmy gotować nieco dużej. Ważną zasadą jest stosowanie się do zaleceń producenta i gotowanie go tak jak napisane jest na opakowaniu. Aczkolwiek warto co jakiś czas sprawdzać twardość makaronu, bo wiele zależy także od garnka, wody i ognia - radzi Beata Szostak, dyrektor ds. marketingu Makaronów Międzybrodzkich.

Jakość wody przede wszystkim

* Kolejną ważną, a często kompletnie niezauważalną kwestią jest jakość wody. Chodzi tu przede wszystkim o wodę "twardą", czyli tą bogatą w sole mineralne. Wrze ona w wyższej temperaturze, przez co potrzebne jest więcej energii aby ją zagotować.

Makaron solimy ostrożnie

Jeśli zależy nam na czasie, pamiętajmy aby dodać sól dopiero w momencie wrzenia wody - w przeciwnym razie, będziemy musieli czekać nieco dłużej na jej zagotowanie. Istotne jest także, żeby nie przesolić, 1 łyżka soli przypadać powinna na 1 litr wody.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24