Osiem grup uczniów liczących po dwie osoby uczestniczyło w konkursie na najlepszą kiełbasę parzoną zorganizowanym w Zespole Szkół Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących.
Nad całością procesu robienia kiełbasy domowym sposobem czuwali nauczyciele oraz technolog z jarosławskich zakładów mięsnych.
- Uczniowie mieli przygotowane 5 rodzajów mięs oraz przyprawy i osłonki. Sami dobierali proporcje i wykonywali wszystkie czynności, od zmieszania składników aż po podanie gotowego wyrobu - wyjaśnia Monika Krypel, czuwająca razem z Marzeną Wojner nad konkursem z ramienia szkoły.
Rywalizujący bazowali na wieprzowinie, a do swoich kiełbas nie żałowali lepszych gatunków mięsa. Wszystkim udało się przygotować 2 kilogramy kiełbasy białej parzonej z produktów, których wartość nie przekroczyła 20 zł.
Przykładowa uczniowska kiełbasa składała się z 0,4 kilograma najlepszego mięsa wieprzowego, 0,6 mięsa klasy drugiej, 0,8 trzeciej i 0,4 czwartej. Jego wartość wyniosła 18 zł, do tego 2 zł kosztowały przyprawy i osłonki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak Ostrowska-Królikowska traktuje nieślubne dzieci. Nie każdego na to stać
- Ewa Farna chudnie w oczach! Wyciska z siebie siódme poty na sali treningowej
- Złote talerze, pięć sukienek, koncerty gwiazd. Ślub Rutkowskich będzie "na bogato"
- Skaldowie przestaną grać po śmierci Jacka Zielińskiego? Brat przekazał decyzję