MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Uwaga na warzywa! Poruszenie po zatruciach ogórkami

Elżbieta ŚWIĘCKA
– Klienci w ostatnich dniach coraz częściej pytają, skąd pochodzą warzywa, ale na bazarze sprzedajemy te polskie – mówi Jerzy Myszura, właściciel stoiska na kieleckim targowisku.
– Klienci w ostatnich dniach coraz częściej pytają, skąd pochodzą warzywa, ale na bazarze sprzedajemy te polskie – mówi Jerzy Myszura, właściciel stoiska na kieleckim targowisku. Mateusz Kołodziej
Czy musimy się obawiać, że zaszkodzą nam skażone ogórki, sałata i pomidory sprowadzone z Hiszpanii? Na targowiskach poruszenie.

Co robić, by uniknąć zatrucia

Co robić, by uniknąć zatrucia

Aby uniknąć zachorowań, należy przede wszystkim przestrzegać podstawowych zasad higieny, to jest:
- bardzo dokładnie myć warzywa przed spożyciem pod bieżącą wodą (przed i po obraniu w przypadku ogórków),
- myć dokładnie ręce ciepłą wodą z mydłem po kontakcie z warzywami oraz po wykonywaniu każdej "brudnej czynności",
- myć dokładnie ręce przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków.

W niemal całej Europie kolejne poważne zatrucia warzywami importowanymi z Hiszpanii. W Niemczech z powodu zatrucia znajdującą się głównie na ogórkach bakterią E. coli zmarło już dziewięć osób, a skażone warzywa trafiły też do Austrii, Czech, Szwecji, Holandii czy Wielkiej Brytanii, gdzie również pierwsi chorzy trafiają do szpitali.

Do zatruć dochodzi przede wszystkim po zjedzeniu sałaty, ogórków i surowych pomidorów pochodzących z Hiszpanii. W Polsce nie zanotowano jeszcze żadnego przypadku zachorowania związanego ze znajdującą się w warzywach bakterią. Czy to znaczy, że nie mamy się czego obawiać?

SANEPID PRZESTRZEGA

- Do chwili obecnej nie dotarły do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach informacje, aby skażona żywność powodująca zatrucia w Niemczech była dystrybuowana na teren Polski. Dotyczy to również terenu województwa świętokrzyskiego - mówi Małgorzata Pechta z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach.

Ale eksperci z sanepidu zalecają szczególną ostrożność podczas robienia zakupów i spożywania warzyw importowanych z obszarów dotkniętych zachorowaniami lub też z krajów wskazywanych jako możliwe źródło zakażenia. - Trzeba też zwrócić uwagę na sam proces przygotowywania do spożycia wszystkich produktów żywnościowych, a głównie warzyw. Przede wszystkim trzeba je dokładnie myć - zaznacza Małgorzata Pechta. - Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi cały czas badania żywności znajdującej się w sprzedaży - dodaje.

KLIENCI PYTAJĄ

Właściciele mniejszych sklepów spożywczych i sprzedawcy z miejskiego targowiska w Kielcach są o swój towar spokojni.
- Sprzedaję towar tylko od polskich producentów, jedynie zimą zdarza mi się sprowadzać warzywa z Włoch lub Holandii. W sezonie oferuję klientom krajowe warzywa i owoce. Sałata, kapusta, szpinak, brokuły czy seler, a od dwóch tygodni truskawki - wszystko polskie, bo jest smaczne i zdrowe. To raczej duże, sieciowe sklepy sprzedają sprowadzany z Hiszpanii towar - mówi Marian Sikora, który swój sklep spożywczy prowadzi już od 32 lat.

Ale poruszenie wśród klientów widać gołym okiem. - Ludzie pytają, skąd jest towar, szczególnie teraz, kiedy coraz więcej się mówi o zatruciach w Niemczech. W weekend pojawiło się dużo informacji na ten temat i większość klientów woli wiedzieć, co wybiera - dodaje Marian Sikora.

Podobne odczucia mają też sprzedawcy z miejskich bazarów w Kielcach, dla których problem sprowadzanych z Hiszpanii jarzyn nie istnieje.

- Sprzedajemy krajowe rzeczy, a nie te sprowadzane i klienci o tym wiedzą. Częściej dopytują się zimą, poza sezonem, kiedy faktycznie są one sprowadzane. Ostatnio coraz więcej osób pyta o pochodzenie ogórków, ale to raczej w żartach, bo wiedzą, że na bazarze tych hiszpańskich nie ma - mówi jeden ze sprzedawców z miejskiego targu.

Wtóruje mu Jerzy Myszura, właściciel jednego ze stoisk. - Sprzedajemy to, co jest nasze, z importu są cytrusy, czasem papryka. Ale warzywa w sezonie są krajowe. Raczej zakupów w dużych sklepach trzeba się obawiać - zaznacza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na echodnia.eu Echo Dnia Świętokrzyskie