Uczta makaronowa za pół ceny!
Uczta makaronowa za pół ceny!
Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje makaron Tagliatelle z wołowiną w towarzystwie szpinaku i kurek przyrządzony przez Radosława i Krzysztofa, od dziś możesz je kupić za pół ceny (!) na stronie z zakupami grupowymi Sweetdeal.
Dla mieszkańców Hiszpanii, Włoch i Portugali "fresco" oznacza świeżość. Tak też nazywa się restauracja w Rzeszowie.
- Nie ograniczamy się jedynie do potraw z tych regionów, ale nie ukrywamy również, że stanowią one dla nas silną inspirację kulinarną - zaznacza Renata Chorzępa, menedżer restauracji Fresco w Rzeszowie.
Młodzi kucharze
Restauracja Fresco
Fresco to restauracja w Rzeszowie przy ulicy Okulickiego. Dużym powodzeniem cieszą się u nich makarony, zupy i dania z grilla. Kuchnia oparta jest na świeżości. Restauracja organizuje wesela, konferencje, komunie, spotkania i przyjęcia.
Załoga kuchni dokłada starań, aby smak ich potraw dostarczył klientom wyjątkowych doznań. Przestrzeń restauracji ma kojarzyć się ze swobodą, przyjazną atmosferą i świeżością, którą eksponują nie tylko nazwą.
- Jesteśmy zespołem młodych ludzi, którym nie brakuje kreatywności i pasji - podkreśla menedżer restauracji.
Dwaj młodzi kucharze prześcigają się w pomysłach, aby jak najbardziej urozmaicać propozycje kulinarne dla gości.
- Dlatego też powstały cykliczne wkładki do naszego menu. Mieliśmy już potrawy z dyni, a obecnie proponujemy leśne skarby, czyli grzyby - dodaje z uśmiechem menedżer restauracji. Już niebawem przyjdzie czas na pierogi z różnych stron świata (ravioli, pierożki dumplings - chińskie, kołduny, kibiny mazurskie oraz rosyjskie pierogi).
Czekamy na pstrągi
Niebawem w menu zagoszczą również pstrągi (pieczone w folii, liściach szpinaku oraz grillowane).
- Ponieważ jakość ryb jest dla nas rzeczą najważniejszą, prowadzimy rozmowy z hodowcą pstrągów z nad Białego Dunajca - mówi Renata Chorzępa.
- Proponujemy makarony, które przyrządzane są według włoskich receptur - dodaje Radosław Konstanty, jeden z szefów kuchni w restauracji Fresco w Rzeszowie.
- Przywiązujemy dużą wagę do tego, aby potrawy nie tylko były smaczne, ale również ładnie podane - podkreśla Krzysztof Stanek, drugi szef kuchni.
I chociaż kucharze często mają różne wizje dotyczące tworzenia potraw, szybko dochodzą do porozumienia.
Z myślą o dzieciach
Restauracja jest przyjaźnie nastawiona do swoich najmłodszych gości, dla których przygotowała specjalne menu z kolorowanką. Inną dla chłopców, a inną dla dziewczynek. Jest tam także kolorowy kącik zabaw. W zimie planują stworzyć na ogródku w restauracji lodowisko dla swoich gości.
W karcie dań znajdziemy różne makarony, sałatki i dania z grilla. Restauracja serwuje także zupy m.in. żurek, krem z brokuł, chłodnik oraz przystawki.
Przepis młodych kucharzy
Przepis Radosława i Krzysztofa na makaron Tagliatelle z wołowiną w towarzystwie szpinaku i kurek
Składniki (4 porcje)
1 niewielka, biała cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego, 150 g kurek (świeżych lub w zalewie), 150 g wołowiny (najlepsza polędwica wołowa), 1 opakowanie makaronu tagliatelle (można kupić w każdym supermarkecie), oliwa z oliwek, śmietanka 30-proc., sól, pieprz, świeża bazylia, ser parmezan.
Wykonanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklimy na oliwie z oliwek. Świeży lub mrożony szpinak (mrożony rozmrażamy) dorzucamy na patelnię. Następnie dodajemy kurki, które wcześniej blanszujemy, czyli przelewamy wrzątkiem. Na samym końcu wkładamy wołowinę, pokrojoną w paski. Podsmażamy i podlewamy śmietanką 30-proc. Ostatnim etapem jest dorzucenie makaronu ugotowanego na al dente. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy startym parmezanem i bazylią.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kubicka na ostatniej prostej przed porodem. Takiej jej jeszcze nie widzieliście
- Izabela Trojanowska wywraca oczami na pytanie o wiek. Słusznie się oburzyła?
- Maciej Zakościelny przyznał się do uzależnienia. Wyznał wszystko przed kamerą
- Miliarder Omeny Mensah przebrał się za mandarynkę! Projektant gwiazd ocenia [ZDJĘCIA]