Uwielbiam siedzieć w kuchni

    Uwielbiam siedzieć w kuchni

    Ula Sobol

    Nowiny

    Aktualizacja:

    Nowiny

    - Pokochałam kuchnię i kulinarne eksperymenty - mówi Katarzyna Wenc z Rzeszowa.

    - Pokochałam kuchnię i kulinarne eksperymenty - mówi Katarzyna Wenc z Rzeszowa. ©Ula Sobol

    Gotuje i piecze od ślubu, czyli prawie 4 lata, dla siebie i męża. Przepisy umieszcza na blogu.
    - Pokochałam kuchnię i kulinarne eksperymenty - mówi Katarzyna Wenc z Rzeszowa.

    - Pokochałam kuchnię i kulinarne eksperymenty - mówi Katarzyna Wenc z Rzeszowa. ©Ula Sobol

    Kurczak po indyjski

    Kurczak po indyjski


    Składniki:

    1,5 szkl. ryżu,
    1 cebula,
    550 ml wody,
    2 łyżki oliwy,
    2 ząbki czosnku,
    1 papryczka chilli,
    mały kawałek imbiru (ok. 3 cm),
    2 podwójne piersi z kurczaka,
    1 łyżka masła,
    3 pomidory,
    natka pietruszki,
    przyprawy: po 1/2 łyżeczki kurkumy i soli, 4 łyżeczki curry, 2 łyżki mielonego kardamonu, 2 listki laurowe, 4 goździki.

    Wykonanie:

    Ryż gotować 2 min., wyłączyć gaz, a garnek przykryć. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Chilli drobno posiekać. Imbir zetrzeć. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i dusić 5 min. Czosnek rozetrzeć. Dodać chilli i imbir. Dusić razem 2 min. Pierś z kurczaka pokroić w małe kostki.

    Kurczaka podsmażyć z cebulą. Dodać masło, sól, curry. Wymieszać razem. Dodać przyprawy i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Dusić 10 min.
    Podawać z ryżem, posypać natką pietruszki.

    Więcej sprawdzonych przepisów na blogu Katarzyny Wenc www.smakujmy.pl



    - Czasami brakuje mi kogoś, kto by mi pomógł zjeść te wszystkie ciasta, które upiekę - śmieje się Kasia Wenc z Rzeszowa. - Zdecydowanie mąż woli mięso. Ja uwielbiam słodkości i oczywiście ich przygotowanie.

    - Faceci lubią coś konkretnego mięso lub pierogi ruskie - dodaje z uśmiechem Grzegorz, mąż Kasi.

    Wcześniej z gotowaniem nie miała nic wspólnego. Nic nie pichciła, bo w kuchni rządziła mama i nie wpuszczała młodej dziewczyny na swoje terytorium.

    - I teraz trochę rozumiem moją mamę. Ja dziś robię to samo. W kuchni rządzę ja, to moje królestwo - śmieje się Kasia.

    Tajniki gotowania zaczęła zgłębiać po ślubie. Stało się jej pasją i sprawia wiele przyjemności. Jest otwarta na nowe wyzwania.

    - Gotuję, bo lubię. Kucharzenie to wielka przyjemność - stwierdza stanowczo Kasia.

    - Żona zawsze coś nowego wyszpera z gazet czy od kogoś i jeśli jej się to spodoba, od razu gotuje - dopowiada Grzegorz.


    Blog kulinarny

    Postanowiła założyć blog kulinarny, aby stworzyć swoją bazę przepisów. Dostęp do nich ma nie tylko ona, ale wszyscy zainteresowani.

    - Miałam dość karteczek, tysiące zapisków i ciągle gubiących się kartek - wyznaje autorka blogu. - Teraz mam własną książkę kucharską z ulubionym jedzeniem.

    Kasia gwarantuje, że każdy przepis jest sprawdzony i bardzo smaczny. Podaje receptury na proste i smaczne dania oraz ciekawostki kulinarne. Są tu kuchnie całego świata m.in. włoska, chińska, francuska, indyjska, grecka i turecka.

    - Polecam na blogu tylko wypróbowane i pewne przepisy, które mi smakują - opowiada. - Chociaż mąż zachęca mnie, abym dodawała też inne. Może innym posmakuje. Oczywiście mile widziane są wszelkie komentarze i uwagi - dodaje z uśmiechem.


    Czasem burczy w brzuchu

    - Kasia nie pozwala mi zjeść obiadu, dopóki nie zrobi potrawie zdjęcia - skarży się Grzegorz.

    Kiedy już posiłek zostanie skonsumowany, oboje dyskutują, czy przepis wrzucić na bloga.


    Czytaj także

      Komentarze

      Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      JESTEŚMY PIERWSZA KLASA | Czekamy na Wasze zdjęcia!

      JESTEŚMY PIERWSZA KLASA | Czekamy na Wasze zdjęcia!

      Kabaret pod Wyrwigroszem 9 grudnia w Rzeszowie

      Kabaret pod Wyrwigroszem 9 grudnia w Rzeszowie

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych