Strona Kobiet

Najlepsze przepisy na Wielkanoc. Tych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole [ZDJĘCIA]

Składniki:10 dag migdałów7 żółtek1/2 szklanki cukru4 białka10 dag ususzonego i zmielonego chleba razowego1/2 łyżeczki cynamonuskórka otarta z pomarańczymasło

Archiwum

Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [1/12] Następne

Mazurek migdałowy

Składniki:
10 dag migdałów
7 żółtek
1/2 szklanki cukru
4 białka
10 dag ususzonego i zmielonego chleba razowego
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z pomarańczy
masło i cukier do blachy
migdały i kandyzowane pomarańcze do dekoracji
gotowy lukier

Przygotowanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Utrzeć dodając po jednym żółtku, dosypując cukier, cynamon i skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, posypać startym razowcem, delikatnie wymieszać.

Masę wyłożyć do mazurkowej formy posmarowanej masłem i oprószonej cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i migdałami.

Przepis: www.mojegotowanie.pl

Kolejne przepisy na następnej stronie --->

Gwiazdy i ich sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy:

Źródło: Dzień Dobry TVN

Polecamy