Czego najbardziej brakuje Polakom mieszkającym za granicą? Większość tęskni za rodziną i bliskimi, to oczywiste. Drugą największą tęsknotą jest… polskie jedzenie. Tacy właśnie jesteśmy – rodzinni, kochający tradycję oraz ceniący polską kuchnię.

Prawdziwą wartość polskich produktów doceniamy najbardziej z perspektywy, dlatego twórcy kampanii „Polska smakuje każdego dnia” zwrócili się o opinię Polaków, którzy przez jakiś czas mieszkali za granicą. Okazuje się, że w trakcie pobytu z daleka od kraju najbardziej brakowało im polskiego pieczywa (41 proc.), naszych tradycyjnych potraw, takich jak pierogi, bigos czy zupy (41 proc.), mięs i wędlin (38 proc.), produktów mlecznych (13 proc.) oraz owoców i warzyw (9 proc.) – wynika z badania zrealizowanego w ramach kampanii „Polska smakuje każdego dnia”.

- Tradycyjne produkty i potrawy jednoznacznie kojarzą się z domem, bliskością i rodziną. To smaki, do których wracamy i których nieustannie szukamy – twierdzi Magdalena Chorzewska, psycholog i trenerka rozwoju osobistego.

Tęsknota za polskim jedzeniem wpływa na to, co kupujemy po powrocie z zagranicy. 65 proc. Polaków, którzy mieszkali poza Polską po powrocie do kraju chętniej niż przed wyjazdem sięga po naszą rodzimą żywność.

Dlaczego wybieramy polskie?

Wybór polskich produktów wynika nie tylko z sentymentu. Polskie produkty wyróżniają się na tle innych niższym stopniem przetworzenia, oryginalnością odmian i rodzajów oraz unikatowymi recepturami, dzięki którym polscy producenci uzyskują wyjątkowe smaki.

Z badań wynika, że polskie produkty cenimy przede wszystkim za ich smak, jakość i świeżość.
Polscy rolnicy od lat uprawiają tradycyjne, unikatowe odmiany roślin, hodują sprawdzone rasy zwierząt, a polscy przetwórcy wykorzystują tradycyjne receptury do uzyskania wyjątkowych smaków i zapachów. Ponadto polskie produkty są na miejscu, można je łatwiej i szybciej przetransportować z zachowaniem świeżości i naturalności. Polskie zakłady są certyfikowane, poddawane kontrolom i gwarantują najwyższą jakość.


- Mamy świetne jedzenie, jedno z najlepszych w Europie. Nasze rodzime produkty są cenione w Europie, ale także na całym świecie. Polska żywność powstaje w czystym środowisku w dużej mierze według tradycyjnych metod produkcji, a artykuły, które trafiają do konsumenta są najczęściej niskoprzetworzone i zdrowe. Doceniajmy je i kupujmy polską żywność - zachęca Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.


Na targu, w lokalnym sklepie, z certyfikatem

Jak znaleźć polskie produkty? Warto zwracać uwagę na etykiety oraz oznaczenia unijnych i krajowych systemów jakości. Kontrola procesu wytwarzania produktu certyfikowanego gwarantuje, że spełnia on wysokie wymagania określone standardami systemów jakości żywności. Warto sięgać po produkty z oznaczeniami: Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Rolnictwo ekologiczne, Integrowana produkcja, Jakość Tradycja, System Jakości Wieprzowiny – PQS, QMP – System Jakości Wołowiny oraz QAFP – System Gwarantowanej Jakości Żywności.

Polskie produkty? Możemy za nie zapłacić więcej

Niemal trzech na czterech (73 proc.) Polaków deklaruje, że jest w stanie zapłacić więcej za produkt rolno-spożywczy wiedząc, że pochodzi on z Polski. Stwierdzenie, że robiąc zakupy patrzymy tylko na cenę, to mit. Wprawdzie to wciąż najważniejszy czynnik, na który zwracamy uwagę podczas zakupów (61 proc.), ale niemal równie ważne są dla nas smak (53 proc.) oraz skład (50 proc.). Jedynie co czwarty badany kieruje się marką czy nazwą producenta.

- Wyniki tego badania świadczą o dużej świadomości polskich konsumentów. Coraz lepiej wiemy, jak i gdzie szukać produktów dobrej jakości, dobra żywność to gwarancja pysznej i zdrowej kuchni – komentuje Boguta.

Tradycyjne smaki i tradycyjne Święta

Święta Wielkanocne to jeden z najważniejszych momentów kiedy możemy nacieszyć się polskimi smakami. Najczęściej spędzamy je w domu z rodziną, tak deklaruje 81 proc. Polaków. I to właśnie czas spędzony z najbliższymi (66 proc.) oraz świąteczna atmosfera (57 proc.) są dla nas najważniejsze podczas Wielkanocy.

- Wielkanoc to czas zatrzymania i powrotu do podstawowych wartości, jakimi są rodzina, zacieśnianie więzi, relacje z bliskimi. Świąteczna atmosfera to miejsca, bliscy, a także smaki potraw, jakie spożywamy. Zasiadając przy wspólnym stole wytwarzamy bardzo intymną atmosferę. Kiedy spędzamy święta w tradycyjny sposób, stajemy się elementem wspólnoty. To nam daje poczucie bezpieczeństwa, spokój i radość – mówi psycholog.

Warto pamiętać, i na to chcą zwrócić uwagę twórcy kampanii, że budowanie relacji rodzinnych i delektowanie się polskimi smakami warto praktykować nie tylko od święta, ale również na co dzień. Tradycyjne, wysokiej jakości produkty, które są podstawą dobrej polskiej kuchni są łatwo dostępne, dlatego można się nimi cieszyć w gronie najbliższych każdego dnia.

Obejrzyj wideo

Centralny Port Lotniczy: gdzie powstanie?