Najnowszy raport Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Inspekcji Handlowej informuje, że sieć Lidl oferuje produkty pod własną marką najlepszej jakości oraz najlepiej oznakowane.

Jak wynika z raportu, jakość żywności oferowanej w Polsce pod własną marką znacznie się poprawiła. Na tle badanych sklepów sieciowych obecnych w Polsce wyróżnia się Lidl – na 351 skontrolowanych próbek tylko w 18 inspektorzy znaleźli nieprawidłowości*.

 

 

Certyfikaty jakości, nowoczesne linie produkcyjne

 

Firma Lidl uzyskuje odpowiednią jakość swoich produktów m.in.

poprzez współpracę z najlepszymi dostawcami z kraju, jak również z zagranicy. Produkty marek własnych Lidl wytwarzane są przez liderów danej branży na polskim rynku: mleczarnie Bakoma SA, czy też SM Mlekovita, masarnie - Grupa Animex, ZPM Henryk Kania SA, a także Grupę Maspex Wadowice będącą wiodącym producentem napojów, soków, produktów instant i produktów zbożowych. Wszystkim producentom stawiane są wysokie wymagania pod względem posiadanych certyfikatów jakościowych, czy też nowoczesności linii produkcyjnych. Ponadto firma Lidl na każdym etapie produkcji kontroluje jakość swoich produktów, współpracując w niezależnymi laboratoriami w Polsce oraz za granicą, czego dowodem są oceny, które uzyskały produkty marek własnych Lidl przedstawione w raporcie UOKiK.

Oliwki, ryby…

 

W poszczególnych kategoriach wyróżnić można np. oliwę z oliwek – w żadnej ze skontrolowanych kilkudziesięciu próbek pochodzących ze sklepów Lidl nie stwierdzono nieprawidłowości. Lidl od dawna stawia też na najwyższą jakość produktów rybnych - coraz większy procent asortymentu posiada ekologiczne certyfikaty międzynarodowej organizacji Marine Stewardship Council. Oprócz tego każdy produkt rybny jest oznakowany zgodnie z obowiązującymi normami – zaopatrzony w łacińską nazwę gatunku oraz obszar połowu FAO. Na 48 próbek produktów rybnych zakwestionowano tylko jedną.

…i mięso

Atutem w kategorii marek własnych sieci Lidl są też mięsa i wędliny oferowane m.in. pod marką Pikok. Nieprzypadkowe są liczne nagrody dla mięsnych produktów z sieci Lidl (Teraz Polska, Produkt Najwyższej Jakości w Przemyśle Mięsnym Wiosna 2011, liczne nagrody i wyróżnienia zdobyte podczas Konkursów Wędliniarskich Polagra 2011) – badania inspektorów Inspekcji Handlowej wykazały, że w Lidlu 94% na 80 przebadanych próbek było bez zarzutów.

 

9000 sklepów



Historia sieci Lidl sięga lat 30. XX wieku, a pierwsze sklepy pod szyldem tej marki powstały w Niemczech w latach 70. XX wieku. Obecnie w wielu krajach Europy istnieje około 9000 sklepów tej marki, a w Polsce ponad 400.

 

* Wszystkie dane użyte w materiale pochodzą z raportu „Produkty żywnościowe oferowane pod własną marką sieci handlowych; Kontrole przeprowadzone przez Inspekcję Handlową w roku 2011”, opracowanego przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Inspekcję Handlową.