Końcem ubiegłego roku francuska grupa Naturex kupiła Jasielskie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego Pektowin. Nowy właściciel zapowiada, że w zakładzie przeprowadzi duże zmiany.

Przypomnijmy, że dotychczasowym właścicielem Pektowinu była Agencja Rozwoju Przemysłu. Francuzi kupili od niej 100 proc. akcji jasielskiej firmy, chociaż w połowie 2011 roku mówiło się, że zakupem zakładu zainteresowane są również firmy PCC i AES. Ale to już historia, potwierdzająca tylko, iż Pektowin jest znaną marką na rynku. Na początku marca Francuzi sfinalizowali zakup Pektowinu. Wartość transakcji – 8, 4 mln euro.



Co będzie teraz

 

Naturex to lider produkcji specjalistycznych składników pochodzenia roślinnego na potrzeby przemysłu rolno-spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego. Jak podaje portalspożywczy.pl, dyrektor generalny i założyciel firmy Naturex Jacques Dikansky, zapowiada spore zmiany w funkcjonowaniu jasielskiego zakładu.

Francuzi zmieniają aktualnie zarząd polskiej spółki. Z pracą pożegnają członkowie starego zarządu. Nie stracą zatrudnienia dyrektorzy i kierownicy. W planach nowego właściciela jest też restrukturyzacja zatrudnienia. W firmie pracuje 320 osób.

Zmiana profilu produkcji

Co bardzo istotne, prezes Jacques Dikansky zapowiedział także, że do końca 2012 r. roku Pektowin zakończy produkcję znanych na rynku przetworów spożywczych (m.in.: marmolady, ketchupy, przetwory w puszkach), która stanowi obecnie 1/3 działalności firmy. Jak podaje cytowany już portal spożywczy.pl, zdaniem nowego właściciela ten segment działalności nie przynosi zakładanych zysków, a generuje wysokie koszty.

Nabycia Pektowinu ma zapewnić francuskiej grupie m.in. podwojenie produkcji pektyny, wzmocnienie pozycji na rynku rosyjskim, wzbogacenie oferty produkcyjnej i pozyskanie polskich dostawców owoców i warzyw.

Francuzi liczą, że dzięki nabyciu jasielskiego zakładu ich sprzedaż na rynkach Europy Wschodniej ulegnie podwojeniu (aktualna wartość to 6-7 mln euro).