MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Spróbuj włoskich smaków w Rzeszowie

Małgorzata Froń [email protected]
I w języku polskim słowo „sjesta” kojarzy się z miłym odpoczynkiem, który można spędzić także w przytulnym lokalu.Fot. K. Baranowska
I w języku polskim słowo „sjesta” kojarzy się z miłym odpoczynkiem, który można spędzić także w przytulnym lokalu.Fot. K. Baranowska
Dwukondygnacyjny, przytulny lokal, z włoską kuchnią to „La Siesta”, restauracja na rzeszowskim osiedlu Nowe Miasto.

Camberetti, carpaccio, funghi al gorgonzola, crostini misti, czyli niektóre przystawki, do tego zupy, pizza, risotta, z grzybami, szparagami, owocami morza, pasty, czyli makarony w 25 odsłonach, dania mięsne, ryby, desery z nieodłącznym na włoskim stole tiramisu – to próbka oferty włoskiej restauracji „La Siesta”. Mieści się przy ul. Podwisłocze.

Nie położenie, lecz walory smakowe

Agata Żukowicz, absolwentka turystyki i rekreacji Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, wyszła z założenia, że jeśli będzie prowadziła restaurację z dobrą kuchnią, to nie jest ważne, gdzie ona będzie, ponieważ smakosze nie kierują się lokalizacją, a rozkoszami podniebienia.

- Moja restauracja to kuchnia włoska, oparta na włoskich przepisach i pochodzących z Italii produktach – mówi pani Agata. - Nie tylko dlatego, że kuchnia śródziemnomorska uchodzi na świecie za wyjątkowo smakowitą i wyjątkowo zdrową, ale także dlatego, że znam ją z autopsji i sama za nią przepadam.

Od początku też wiadomo było, że restauracja będzie się nazywać „La Siesta”. Co prawda w Polsce nie ma rytuału południowej przerwy w pracy, ale i w języku polskim słowo „sjesta” kojarzy się z miłym odpoczynkiem, który można spędzić także w przytulnym lokalu.

Kucharze z włoskim doświadczeniem 

Kucharze w tym lokalu mają za sobą praktykę w restauracjach w Italii. Menu oparte jest niemal w całości na potrawach kuchni włoskiej i na produktach pochodzących z tego kraju. Ceny w „La Siesta” nie powalają na kolana, a to między innymi za sprawą własnego lokalu. Za obiad z deserem i przystawką zapłacimy od 50 zł. Goście mają do dyspozycji 30 osobową salę główną z antresolą oraz 40 osobową salę na I piętrze. Otwierając lokal właściciele korzystali z dofinansowania swojego pomysłu w ramach finansowanego przez Unię Europejską projektu „Podkarpacki biznesmen”.

 

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24