Składniki:
- 35 dag fasoli „Jasiek”,
- 5 dag grzybów suszonych (jeśli nie mamy suszonych, ewentualnie mogą być pieczarki lub pomieszane pieczarki z suszonymi),
- duża cebula,
- 2 jajka,
- 4 łyżki tartej bułki,
- 3 łyżki tłuszczu,
- przyprawy - sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Fasolę „Jasiek” zalać na noc wodą. Na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie i odcedzić. Suszone grzyby ugotować do miękkości. Dużą cebulę przesmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki zemleć przez maszynkę. Dodać całe jajka, wywar z grzybów, tartą bułkę, 3 łyżki tłuszczu. Doprawić przyprawami. Włożyć do formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku 180 stopni C.
Pasztet świetnie pasztet smakuje z sosami i surówkami.
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Emilian Kamiński przewraca się w grobie. Zapadł wyrok w sprawie jego przyjaciela
- Wiemy, kto wspiera Magdę Mołek w trudnych chwilach. Tak dyskretny przyjaciel to skarb
- Rodzina z "Nasz nowy dom" przeżyła lata gehenny. Wiemy, kto wyciągnął do nich dłoń
- Córka Ilony Ostrowskiej wdała się w mamę. Pójdzie w jej ślady i podbije Polskę? FOTO