MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sok z cytryny kontra wirusy

Oprac. Beata Terczyńska
Cytrusy są bogatym źródłem witaminy C.
Cytrusy są bogatym źródłem witaminy C. Nestle
Regularne pory posiłków oraz dania bogate w warzywa i owoce to doskonała broń w walce z chorobotwórczymi bakcylami. To, co jemy jest ważne zwłaszcza jesienią, gdy szczególnie jesteśmy narażenia na zachorowanie.

Jak się odżywiać, aby uniknąć choroby, gdy na dworze zimno?

- Dieta powinna być bogata w substancje wzmacniające układ odpornościowy, czyli w witaminy A, C, składniki mineralne, takie jak selen, czy cynk. Na naszych talerzach nie powinno zabraknąć czerwonych, pomarańczowych owoców i warzyw, kiełków pszenicy, tłustych ryb, brokułów, czerwonego mięsa, pestek dyni, jajek, mleka i musztardy - mówi Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska.

To, co jemy, jest szczególnie istotne, gdy dopadnie nas przeziębienie.

- Dieta powinna się wówczas nieco zmienić. Posiłki nadal mają być odżywcze, aby organizm miał siłę do walki z chorobą, ale jednocześnie lekkostrawne, aby nie marnował energii na trawienie - mówi Piskała.

Niezawodnymi sprzymierzeńcami walki z chorobą są kleiki ryżowe, delikatne zupy jarzynowe, rosół i buliony, a do tego delikatne produkty zbożowe, takie jak pszenne bułki, ryż, kasza manna lub kuskus, wysokogatunkowa wędlina: tradycyjna szynka lub polędwica.

- Podczas choroby często mamy mniejszy apetyt. Jeśli nie chce nam się jeść, to oczywiście nie należy się do tego zmuszać. Gdy chorobie towarzyszy wysoka gorączka, nie wolno zapominać o nawodnieniu. Najlepiej pić wodę, ale też rozcieńczone soki, herbatę z cytryną lub sokiem malinowym - radzi ekspert.
Zaznacza jednak, że jedzenie, choć może sprzyjać powrotowi do zdrowia, nie jest lekarstwem! Taką etykietkę "domowego antybiotyku" przypisuje się najczęściej czosnkowi.

- Oczywiście w czasie przeziębienia można zjeść kanapkę z ząbkiem tej rośliny, ale jeśli zjemy całą główkę, to oprócz tego, że tyle czosnku nie postawi nas na nogi, może wręcz nas "powalić", ponieważ czosnek znacznie obniża ciśnienie krwi. Spożyty w dużej ilości może spowodować, że będziemy czuć się jeszcze gorzej wyjaśnia - Agnieszka Piskała

A co z cytryną? Wbrew wiedzy potocznej, jeśli coś jest kwaśne, to wcale nie znaczy, że zawiera dużo witaminy C. Oczywiście cytrusy zawierają ten składnik, ale znacznie więcej jest go w truskawkach, papryce, czerwonych i czarnych porzeczkach. Najbardziej bogata w witaminę C jest natka pietruszki.

Domowe sposoby na przeziębienie mogą być skuteczne, ale pod warunkiem, że wypijając w biegu herbatę z sokiem malinowym wskoczymy szybko do łóżka, a nie popędzimy do pracy. Sok z cytryny zawiera witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusów w organizmie. Sok malinowy zawiera natomiast salicylany, które unieszkodliwiają chorobotwórcze bakterie. Alicyna zawartaw czosnku to z kolei silna substancja bakteriobójcza.

- Wywar z mięsa i warzyw, czyli rosół, rozgrzewa organizm od środka, a wdychane "opary" podczas jedzenia skutecznie rozrzedzają katar i oczyszczają drogi oddechowe. Jeśli codziennie będziemy wypijać sok z kiszonej kapusty albo ze świeżo wyciskanych pomarańczy i grejpfrutów, to na pewno nasza odporność się polepszy, dzięki zawartej w nich witaminie C - twierdzi Piskała.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24