Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kostka masła lub margaryny,
- 1 jajko,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- jeżyny (około 0,5 kg).
Dodatkowo:
- forma do tarty,
- papier do pieczenia.
Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy mieszamy razem, najlepiej w dużej misce. Następnie do miski dodajemy pokrojoną drobno (lub startą na tarce o grubych oczkach) zimną margarynę. Wszystkie składniki w misce razem połączyć (rozdrobnić palcami lub widelcem). Wbić do miski 1 jajko, a następnie wyrobić ręcznie ciasto.
Przygotowane ciasto najlepiej schłodzić przez kilka minut w zamrażalniku (15- 20 minut).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. 1/3 oderwać (będzie służyła do posypania). Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę na pozostałe ciasto. Jeżyny umyć i wysypać na ciasto. Nie może ich być za dużo (najwyżej 1 warstwa), bo w środku ciasto może zrobić się mokre. Owoce przykryć kawałkami pozostałego ciasta (można je zetrzeć na górę na tarce o grubych oczkach). Piec ciasto około 25 minut.
Życzę smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki