Składniki na ciasto:
- 0,5 kg szpinaku,
- 1 łyżka masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz.
Składniki na farsz:
- 40 dag sera ricotta (może być również almette śmietankowy),
- 0,5 pęczka koperku i natki pietruszki,
- sól,
- pieprz
- biały,
- 10 dag wędzonego łososia,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie ciasta:
Czosnek posiekać i podsmażyć na maśle, dodać szpinak i dusić, aż odparuje woda, doprawić solą i pieprzem, wystudzić. Żółtka oddzielić od białek, dodać do szpinaku, następnie dodać mąkę i ubite białka, całość dobrze wymieszać, rozsmarować na wyłożonej papierem płaskiej blaszce i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Na wystudzone ciasto położyć ser wymieszany z zieleniną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, rozłożyć łososia wzdłuż dłuższego brzegu, zwinąć roladę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 3 godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice
- Bieniuk w PRZEŚWITUJĄCYCH spodniach na ściance. Tak wystroić mogła się tylko ona
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc