Składniki:
- 75 dag miodu,
- 0,25 litra wody,
- 1 kg cukru,
- 10 jaj,
- 4 dag amoniaku,
- 3 dag sody oczyszczonej,
- 4 opakowania przyprawy do piernika,
- 75 dag tłuszczu,
- 1,5 kg mąki żytniej,
- 1,5 kg mąki pszennej.
Wykonanie:
Miód, tłuszcz i połowę cukru zagotować z wodą. Zaparzyć mąkę żytnią i trochę mąki pszennej. Jajka ubić na parze z drugą połową cukru na gęstą masę, wystudzić. Do reszty mąki dodać przyprawy. Wymieszać i dodać ubite jajka. Zarobić ciasto. Zostawić na drugi dzień. Wałkować cienko i wykrawać ciastka. Smarować rozkłóconym jajkiem i piec.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Padliśmy, gdy zobaczyliśmy z bliska stopy Heleny Vondrackovej! Ten widok poraża
- Nawet tam się wytatuowała! 17-letnia córka Wiśniewskiego zszokowała fanów
- Kwaśniewska zawstydza młodsze koleżanki. Wyglądała w teatrze jak 40-latka
- Nagrali dzikie pląsy Nataszy Urbańskiej. Coś jej wystawało spod sukienki...