Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jabłecznik. Przepis na smaczne ciasto podaje Koło Gospodyń Wiejskich „Bukowianki” Bukowiec

Ula Sobol
Jabłecznik
Jabłecznik Ula Sobol
Przepis na smaczny jabłecznik podaje Koło Gospodyń Wiejskich „Bukowianki” Bukowiec (gm. Kolbuszowa, powiat kolbuszowski).

Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 1 kostka margaryny lub 25 dag masła,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 5 łyżek cukru
  • pudru, szczypta soli,
  • cynamon,
  • 1 kisiel o smaku wiśniowym lub truskawkowym,
  • 2 łyżeczki proszku
  • do pieczenia,
  • 1,5 kg jabłek antonówek lub renet,
  • 1 szklanka cukru.

Wykonanie:

Mąkę posiekać z margaryną. Dodać proszek do pieczenia, żółtka, cukier, sól oraz śmietanę. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich włożyć do zamrażalnika, drugą rozwałkować i położyć na spód blaszki. Na ciasto dać 1,5 kg jabłek pokrojonych w plastry, posypać wszystko cynamonem. Ubić pianę, dodać 1 szklankę cukru i ubijać dalej. Na koniec dodać kisiel, lekko zamieszać i wyłożyć na jabłka. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce na pianę. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu placek posypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24