– Obecnie dobrze rozwinięta jest tu hodowla gęsi – opowiadają gospodynie z Zaborcza. – Pieczona gęś najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą. Ale z gęsiny robimy również gulasze, paszteciki, smalec i pierogi.
Pieczona gęsina z Zaborcza. Składniki:
- gęś,
- czosnek,
- tymianek,
- sól,
- jabłka,
- miód,
- cynamon,
- goździki,
- żurawina
Pieczona gęsina z Zaborcza. Wykonanie:
Gęś natrzeć wewnątrz i na zewnątrz mieszanką czosnku, soli i tymianku. Następnie odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Pokroić jabłka w ćwiartki, dodać miód z miejscowych pasiek, cynamon, goździki oraz żurawinę. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Gęś faszerować jabłkami, układać w naczyniu i piec bez przykrycia około 30 minut. Następnie przykryć, zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Piec tyle godzin, ile kilogramów waży gęś. Trzeba pamiętać o tym, aby co jakiś czas polewać mięso wytopionym tłuszczem. Na pół godziny przed końcem pieczenia polewać gęś wodą z solą, aby skórka była chrupiąca. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce