Wieczorem taki kołacz weselny krojono i rozdawano gościom do kawy zbożowej z mlekiem.
Popularnością cieszyła się też kapusta ziemniaczana.
– Przepis jest prosty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zalać letnią wodą. Włożyć do tego skórkę chleba żytniego. Pozostawić na noc w ciepłym miejscu, by się zakwasiło – opisują członkinie Związku Emerytów i Rencistów w Sędziszowie Małopolskim. – Na drugi dzień ziemniaki przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Dodać masło, ewentualnie skwarki. Groch ugotować oddzielnie, potłuc i dołożyć do ziemniaków.
W Sędziszowie Małopolskim częstują różnymi rarytasami. Na stołach są proziaki, ciasto jaglano-śliwkowe, zwane kukiełką, strudel regionalny, rogaliki drożdżowe i kruche oraz domowy paprykarz. – Dziś kukiełkę pieczemy na niedzielę. Tradycyjnie piekło się ją w okresie robót w polu, gdyż była bardzo sycąca. Przygotowywano ją też na święta i dodawano wtedy do niej suszone śliwki. Podaje się ją na zimno lub podgrzaną na patelni. Można polać ją miodem – mówią członkinie związku.
Kobiety ze Stowarzyszenia KGW „Zagorzanki” częstują pierogami i podpłomykami zagorzyckimi oraz swojskim chlebem z masłem smakowym, m.in. pietruszkowym.
Na śniadanie był barszcz biały.
– Można było też utłuc barszcz z ziemniakami i powstała potrawa dziad – wspominają w Stowarzyszeniu Gospodyń Wiejskich „Szkodnianki” w Szkodnej. – Gotowana była farmuga, potrawa z mąki razowej i wody.
Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Wolicy Piaskowej przygotowują dużo potraw ziemniaczanych, m.in. luloki i żelazne kulki.
Kobiety z koła gospodyń w Zagorzycach Górnych w kuchni wykorzystują kudroń (potoczna nazwa bluszczyku kurdybanku), który traktowany jest tu jako zioło. To popularna przyprawa do zup i dodatek do masła.
Gospodynie z Klęczan polecają miejscowe specjały: zalewajkę po klęczańsku, plecionkę drożdżową i chipsy z jarmużu. – Pamiętne dania, które spożywało się na śniadanie, to zacierka (kluski z mlekiem), inaczej faryta, polewka, czyli zalewajka gotowana na serwatce, i kacapoły – wylicza Renata Płoch, przewodnicząca koła. – Ze smakiem wspominam pamułę z sezonowych owoców i kaszę jaglaną na mleku.
Na obiad najczęściej były kapusta z ziemniakami oraz z fasolą lub grochem, od święta towarzyszyło im mięso – kura, kaczka, gęś, rzadziej wieprzowina.
Przepis na kołacz weselny (KGW „Zagorzanki” Zagorzyce)
- 0,5 litra mleka,
- mąka pszenna (tyle ile zabierze ciasto – około 1 kg),
- 10 dag drożdży,
- 15 dag cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 0,5 kostki margaryny lub masła,
- wiśnie drylowane z cukrem lub jabłka pokrojone w kostkę,
- 2 żółtka,
- 2 jajka oraz 1 jajko do posmarowania kołacza przed upieczeniem.
Przepis na kołacz weselny. Wykonanie:
Zrobić rozczyn z mleka, drożdży, mąki (5 łyżek), cukru. Rozczyn musi być gęsty jak śmietana. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać resztę mąki, jajka i cukier. Wyrobić ciasto. Kiedy będzie odchodzić od ręki, dodać masło, wyrobić i wyłożyć ciasto do formy. Wepchnąć w nie wiśnie lub jabłka. Odstawić do wyrośnięcia. Górę kołacza posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około godzinę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"