Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zagraniczna praktyka pozwoli zdobyć nowe doświadczenia

Wojciech Tatara
Wojciech Mazur, Małgorzata Kusz oraz Szymon Serafin są zachwyceni zagraniczną praktyką zawodową, którą odbyli rok temu w Sofii.
Wojciech Mazur, Małgorzata Kusz oraz Szymon Serafin są zachwyceni zagraniczną praktyką zawodową, którą odbyli rok temu w Sofii. Krystyna Baranowska
Szesnastu uczniów Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie wyjechało na praktykę zawodową do Berlina. Szkoła od trzynastu lat korzysta ze wsparcia finansowego uzyskanego z Komisji Europejskiej w ramach Programu Leonardo da Vinci.

To już kolejny raz, kiedy uczniowie ZSS mogą poszerzać swoje kwalifikacje zawodowe dzięki zagranicznym praktykom. W ubiegłym roku trzy grupy piętnastoosobowe z kierunków: technik hotelarstwa, kucharz oraz kelner zdobywały dodatkowe kompetencje, pracując w ekskluzywnym hotelu "Kempiński" w Sofii w Bułgarii.

Za wszystko płaci unia

Trzytygodniowa praktyka odbywać się będzie w zakładach przetwórstwa spożywczego i chemicznego. Wezmą w niej udział uczniowie trzeciej klasy z kierunków technik analityk i technik technologii żywności. - Uczniowie podzieleni zostaną na grupy i będą pracować w piekarniach, cukierniach, zakładach owocowo-warzywnych, zakładach chemicznych i preparatów bioekologicznych - mówi Aleksandra Wapnic, dyrektorka Zespołu Szkół Spożywczych.

Trzeba dodać, że żaden z wyjeżdżających uczniów nie płaci za przejazd, zakwaterowanie czy wyżywienie. Wszystko finansowane jest ze środków unijnych dzięki projektowi, który przygotowały nauczycielki szkoły Edyta Kraska i Małgorzata Pabjańska oraz księgowa Danuta Czisnok - dodaje Aleksandra Wanic.

Będzie czas na rozrywkę

Uczniowie będą mieli też czas na rozrywkę. Planowane jest zwiedzanie Muzeum Techniki, Bundestagu oraz wyjazd do "Tropical Island" - mówi Karolina Lipiec, opiekunka młodzieży.

Przed wyjazdem szkoła zorganizowała dla praktykantów dodatkowe lekcje z języka niemieckiego zawodowego z naciskiem na nazewnictwo wykorzystywane w branży spożywczej i chemicznej. Kolejna grupa z kierunków technik analityk i technik technologii żywności wyjedzie do Berlina na zagraniczny staż już w październiku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24