Inspektorzy kontrowali bary, restauracje, pijalnie piwa, pizzerie z fast foodami od maja do lipca. W sumie prześwietlili 65 lokali gastronomicznych. Wynik? W połowie z nich doszukali się różnych nieprawidłowości. Głównym grzechem lokali gastronomicznych było sprzedawanie przeterminowanego towaru, brak pomieszczeń, w których obiera się warzywa, owoce itp.
- Robiono to wszystko w kuchni. A takie praktyki są niedopuszczalne. Mało tego żywność sprzedawana luzem nie była należycie zabezpieczona przed zanieczyszczeniami. Brakowało jednorazowych woreczków i szczypiec do drożdżówek - wylicza Wiesław Kwater, zastępca dyrektora Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Na tym jednak nie koniec. Inspektorzy wykryli, że pracownicy zatrudniani byli bez aktualnych badań lekarskich.
Inspekcja ukarała mandatem siedem osób na w sumie ok. 2 tys. zł. Wystawiła też 25 decyzji ograniczających działalność, wycofania z obrotu towaru i odnowienie pomieszczeń lokalu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Okrasa zrobił karierę po znajomości?! Wychowywał się w miejscu, o którym zapomniano
- Kożuchowska z mężem sfotografowani na komunii syna. Wyglądała jak pierwsza dama |FOTO
- Tak Agata Duda wystroiła się na pogrzeb. Wszyscy na nią patrzyli [ZDJĘCIA]
- Pogrzeb Zielińskiego z najwyższymi honorami. Na ceremonii prezydent z żoną