MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rzeszowscy uczniowie pokazali, czego nauczyli się we Włoszech

Katarzyna Szczyrek
W czasie specjalnej prezentacji młodzież pokazała, czego nauczyła się pod okiem mistrzów włoskiej kuchni.
W czasie specjalnej prezentacji młodzież pokazała, czego nauczyła się pod okiem mistrzów włoskiej kuchni. Fot. Krystyna Baranowska
30 uczniów z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie, profil kelner i kucharz, odbywało praktyki we Włoszech w ramach projektu Leonardo da Vinci.

Już po raz ósmy

Szkoła uczestniczyła w projekcie już po raz ósmy. W tym roku dwie grupy, po 15 osób, wyjechały do Rimini, by tam szkolić się pod okiem mistrzów kuchni.
Projekt praktyk autorstwa mgr inż. Edyty Kraski i mgr inż. Małgorzaty Pabjańskiej został zaakceptowany przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji. Dzięki temu uczniowie mogli uczestniczyć w szkoleniach.

To doskonałe przygotowanie do zawodu i świetna przygoda

- Tego typu wyjazdy są dla uczniów doskonałym przygotowaniem do zawodu. Mają okazję nie tylko uczyć się od najlepszych, ale i szkolić języki - mówi mgr Marta Brud, jedna z dwóch opiekunek grupy.
Pierwsza grupa młodzieży wyjechała w marcu. Druga w październiku.
- Była to naprawdę świetna przygoda, a przy okazji dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy. Z pewnością pojechałabym do Rimini raz jeszcze - mówi Aneta Wójcik, uczennica 2 klasy o profilu kucharz.
Po powrocie do Polski młodzież uczestnicząca w praktykach otrzymała Europass, certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte w swoim zawodzie. -Dzięki nim w przyszłości łatwiej im będzie znaleźć pracę - dodaje Marta Brud.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24