Składniki:
2 kg małych ogórków gruntowych
10 dag (2 czubate łyżki) soli
2 szkl. przegotowanej wody
2 płaskie łyżeczki chili w proszku
2 małe główki czosnku
1,5 szkl. octu 10%
50 dag cukru
7-8 łyżek oleju
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć (nie obierać!) i pokroić w dość cienkie plastry.
Sól rozpuścić w przegotowanej wodzie i tą solanką zalać ogórki. Wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 6 godzin. Następnie dokładnie odcedzić z zalewy na sitku. Do odcedzonych ogórków dodać chili, czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać.
Ocet zagotować z cukrem. Osobno na patelni rozgrzać olej. Ogórki wrzucić do zalewy octowej, potem dodać ostrożnie olej. Wszystko chwilę pogotować, gorące nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, wystudzić i wstawić w chłodne miejsce.
Z podanej porcji wyjdzie ok. 4 słoiki 300-400 ml.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Miliarder Omeny Mensah przebrał się za mandarynkę! Projektant gwiazd ocenia [ZDJĘCIA]
- Słowa Justyny Kowalczyk rok po śmierci męża. Zdradziła, jak wygląda jej życie
- Maciej Dowbor drży o swoją pracę w Polsacie?! Wyjawił nam prawdę o swoich KREDYTACH
- Rafał Mroczek tworzy wymarzony dom. Będzie kosztować krocie [TYLKO U NAS]