Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Wykonanie:
Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Pozostałe składniki:
- 1 szklanka sera żółtego tarkowanego
- 300 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
- szparagi
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C na około 10 minut.
Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z sosem czosnkowym (może być gotowy np. Tarsmak).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Rafał Mroczek wziął ślub z ukochaną! Cichopek i Kurzajewski pokazali zdjęcia z wesela
- Sprawdziliśmy, jak będzie wyglądać dziecko Krzan i jej ukochanego. Sama słodycz!
- Amerykanie wycenili Alicję Bachledę-Curuś. Takiej fortuny nikt się nie spodziewał
- Zapendowska nie była idealną matką. Takie błędy popełniła przy wychowywaniu córki