Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Szarlotka z dodatkiem powideł śliwkowych

Ula Sobol
Szarlotka z dodatkiem powideł śliwkowych
Szarlotka z dodatkiem powideł śliwkowych Autorka przepisu
Przepisem na szarlotkę z dodatkiem powideł śliwkowych dzieli się Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli.

Gotowanie sprawia mi wiele przyjemności. Przepisy, którymi się dzielę, to dania, które bardzo często goszczą na moim stole. Przygotowuję je od lat, zapatrując się na to, co w kuchni robiła i robi moja mama - zapewnia Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli, autorka bloga kulinarnego radosckipiacausmiechem.blogspot.com.

Szarlotka z dodatkiem powideł śliwkowych

Składniki:

2,5 szklanki mąki,
2 żółtka,
3 łyżki śmietany,
20 dag margaryny,
2 łyżki cukru pudru,
1 kg jabłek,
słoiczek powidła śliwkowego (280 ml),
3 łyżki cukru,
łyżeczka cynamonu.

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i wyrobić kruche ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka należy obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać je z cukrem oraz cynamonem. Ciasto podzielić na dwie części. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem (tylko samo dno), wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Dno i boki wylepić ciastem, a następnie wysmarować je powidłami śliwkowymi (około pół słoika). Następnie wyłożyć jabłka, które należy wysmarować drugą połową powideł. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok.50 min. Do czasu, aż ciasto nabierze koloru. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24