Gotowanie sprawia mi wiele przyjemności. Przepisy, którymi się dzielę, to dania, które bardzo często goszczą na moim stole. Przygotowuję je od lat, zapatrując się na to, co w kuchni robiła i robi moja mama - zapewnia Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli, autorka bloga kulinarnego radosckipiacausmiechem.blogspot.com.
Szarlotka z dodatkiem powideł śliwkowych
Składniki:
2,5 szklanki mąki,
2 żółtka,
3 łyżki śmietany,
20 dag margaryny,
2 łyżki cukru pudru,
1 kg jabłek,
słoiczek powidła śliwkowego (280 ml),
3 łyżki cukru,
łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i wyrobić kruche ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka należy obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać je z cukrem oraz cynamonem. Ciasto podzielić na dwie części. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem (tylko samo dno), wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Dno i boki wylepić ciastem, a następnie wysmarować je powidłami śliwkowymi (około pół słoika). Następnie wyłożyć jabłka, które należy wysmarować drugą połową powideł. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok.50 min. Do czasu, aż ciasto nabierze koloru. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Rafał Mroczek wziął ślub z ukochaną! Cichopek i Kurzajewski pokazali zdjęcia z wesela
- Sprawdziliśmy, jak będzie wyglądać dziecko Krzan i jej ukochanego. Sama słodycz!
- Amerykanie wycenili Alicję Bachledę-Curuś. Takiej fortuny nikt się nie spodziewał
- Zapendowska nie była idealną matką. Takie błędy popełniła przy wychowywaniu córki