MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Karp z borowikami

Ula Sobol
Karp z borowikami według własnej receptury
Karp z borowikami według własnej receptury Fot. Krzysztof Łokaj
Przepis na karpia z borowikami podaje Zajazd "Olszynka" w Skopaniu (gm. Baranów Sandomierski).

Składniki:

1,3 kg filetów z karpia, 15 dag tłuszczu, 25 dag cebuli, 14 dag borowików suszonych, 25 dag śmietany, 5 dag mąki. Sól, pieprz, zielona pietruszka.

Wykonanie:

Ryby oczyścić, podzielić na filety (bez ości). Osolić, oprószyć mąką i pieprzem. Usmażyć na części tłuszczu. Suszone borowiki namoczyć i ugotować w niedużej ilości wody, pokroić w paski lub drobną kostkę. Na pozostałym tłuszczu poddusić cebulę i pokrojone grzyby, podlać wywarem pozostałym z gotowania grzybów, a następnie poddusić razem z rybą. Na koniec dodać śmietanę. Przy podaniu osypać zieloną pietruszką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24