Ziemniaczane gnocchi z sosem grzybowym to doskonały pomysł na niedzielny jesienny obiad dla całej rodziny.
Do przyrządzenia potrawy potrzebne nam będą:
Sos borowikowy: podgrzybki lub borowiki 0,5 kg, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 50 ml wina białego, 150 ml śmietany 30 proc., sól i pieprz, natka pietruszki, oryginalne i gotowe włoskie gnocchi możemy kupić w większych hipermarketach.
Sposób przygotowywania:
Na początku grzyby delikatnie oczyszczamy nożykiem i opłukujemy szybko w zimnej wodzie. Potem grzyby przekładamy na papierowy ręcznik i osuszamy. Gdy grzyby będą suche, kroimy ją w kosteczkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i roztapiamy masło. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w małe kawałeczki cebulę i smażymy przez ok. 5 minut.
Dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojone grzyby. Wszystko smażymy dalej przez ok. 2-3 minuty. Potem podlewamy wszystko winem i gotujemy aż większość płynu odparuje. Kolejnym krokiem jest dodanie śmietanki, i gotowanie wszystkiego przez kolejne 2 minuty. Tak przyrządzony sos doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Sos wylewamy na ugotowane gnocchi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Lara Gessler udzieliła wywiadu w majtkach! Znów zapomniała spodni? [ZDJĘCIA]
- Tak Węgiel zachowała się po przegranej w "Tańcu"! Jury musiało ją pocieszać
- Pyrkosz nie cierpiał Fitkau-Perepeczko. Cały plan słuchał, jak jej ubliżał
- Projektant załamuje ręce nad Cichopek. Apeluje, by zostawiła modę profesjonalistom