Ciasto: ½ kg mąki, 15 dag masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu, ¾ szklanki cukru, 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Pierwszą część piec 10 - 15 minut. Na drugą część nałożyć masę orzechową i razem z tą masą piec ok. 15 minut.
Masa orzechowa: 30 dag orzechów siekanych, 1 szklanka cukru, 2 łyżki miodu, 15 dag masła.
Masę orzechową gotować kilka minut na ogniu.
Masa karpatkowa: 1/3 kostki masła, 2 łyżki mąki, 1 szklanka mleka.
Roztopić masło, wsypać mąkę, wlać mleko i mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić "budyń" do wystygnięcia. Następnie: 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, jajko, 2 żółtka, cukier waniliowy. Te składniki utrzeć, następnie dodawać po łyżce "budyniu" i ucierać dalej.
Przełożyć dwa placki masą karpatkową (ten, na którym jest masa orzechowa powinien znaleźć się na górze). Ciasto zawinąć w papier lub folię, żeby zwilgotniało. Podawać 2 dni po upieczeniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wiemy, kto wspiera Magdę Mołek w trudnych chwilach. Tak dyskretny przyjaciel to skarb
- Rodzina z "Nasz nowy dom" przeżyła lata gehenny. Wiemy, kto wyciągnął do nich dłoń
- Córka Ilony Ostrowskiej wdała się w mamę. Pójdzie w jej ślady i podbije Polskę? FOTO
- Maria z "Sanatorium" żyje jak królowa! Dziedziczkę fortuny zna cały Konstancin [FOTO]