Składniki na kruche:
- 2,5 szkl mąki
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Składniki na piankę budyniową:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru
- ½ szklanki oleju
- 500g malin
Wykonanie:
- Masło pokroić kostkę i zarobić z pozostałymi suchymi składnikami. Podzielić na 2 części(mniejsza około1/3 i większa 2/3), każdą zawinąć w folię i zamrozić.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta. Piec w temp.190 stopni C przez 20 minut.
- Kiedy podpieczony spód wystygnie, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno dodawać cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, na końcu olej.
- Na zimny, podpieczony spód ciasta wylać ubitą pianę. Następnie ułożyć maliny i zetrzeć drugą połowę zamrożonego ciasta. Piec w temp. 190 stopni C przez 35-40 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Słowa Justyny Kowalczyk rok po śmierci męża. Zdradziła, jak wygląda jej życie
- Maciej Dowbor drży o swoją pracę w Polsacie?! Wyjawił nam prawdę o swoich KREDYTACH
- Rafał Mroczek tworzy wymarzony dom. Będzie kosztować krocie [TYLKO U NAS]
- Andrzej Zieliński pocałował brata po śmierci. To stało się potem. "Trudno uwierzyć"