MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Kruche z malinami

Ula Sobol
Ciasto kruche z malinami poleca nasza Czytelniczka
Ciasto kruche z malinami poleca nasza Czytelniczka Autorka przepisu
- Pragnę podzielić się naprawdę pysznym przepisem na ciasto malinowe - napisała do redakcji Ewa Kruczek z Rzeszowa.

Składniki na kruche:

- 2,5 szkl mąki
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek

Składniki na piankę budyniową:

- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru
- ½ szklanki oleju
- 500g malin

Wykonanie:

- Masło pokroić kostkę i zarobić z pozostałymi suchymi składnikami. Podzielić na 2 części(mniejsza około1/3 i większa 2/3), każdą zawinąć w folię i zamrozić.

- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta. Piec w temp.190 stopni C przez 20 minut.

- Kiedy podpieczony spód wystygnie, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno dodawać cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, na końcu olej.

- Na zimny, podpieczony spód ciasta wylać ubitą pianę. Następnie ułożyć maliny i zetrzeć drugą połowę zamrożonego ciasta. Piec w temp. 190 stopni C przez 35-40 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24