Składniki:
Ciasto:
1 szkl wody
1 margaryna
2 szkl. mąki pszennej
6 jajek
Krem:
½ l mleka
15 dkg cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1kostka masła
Wodę z margaryną gotujemy i wsypujemy do tego mąkę. Prażymy ok. 15 min. (Im dłużej prażymy tym większe "Karpaty").
Odstawiamy, aby ostygło.
Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie formy i pieczemy w 180o C, aż powstaną "Karpaty" i się zarumienią.
W pół szklanki mleka rozrabiamy mąki, zaś resztę mleka stawiamy na ogniu z cukrem zwykłym i waniliowym. Gotujemy budyń, studzimy.
Kostkę masła ucieramy, jak zbieleje i nabierze objętości dodajemy po jednej łyżce budyń i ucieramy.
Na jedną część placka wykładamy krem i przykrywamy drugim, posypujemy cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tadla przytargała Cebulę na ściankę. Nie wypuściła przystojnego męża z rąk [ZDJĘCIA]
- Katarzyna Niezgoda zabrała męża na salony. Jej mina zdradza wszystko [ZDJĘCIA]
- Justyna Steczkowska hipnotyzuje zgrabną łydką na gorącym piasku. Co za figura! [FOTO]
- Mąż Kwaśniewskiej udaje zwykłego Polaka. Sprząta w barze, ma zegarek za kilka pensji