Składniki:
500 dag ziemniaków
60 dag masła
30 dag mąki
1/2 szklanki śmietany
żółtko
łyżka drobno posiekanej cebuli
natka pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
- Obrane, wypłukane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki zalać gorącą osoloną wodą (1,25 l) i gotować do miękkości.
- Z mąki, masła i cebuli zrobić zasmażkę, rozprowadzić wystudzonym wywarem z ziemniaków i zagotować mieszając, aby nie powstały grudki.
- Wlać do zupy i jeszcze raz zagotować.
- Zestawić z ognia i podprawić śmietaną wymieszaną z rozbełtanym jajkiem.
- Podawać posypane posiekaną nacią pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hit! Pokazali taniec Radwańskiej i jej koleżanek. Tak balowała na weselu znajomych
- Widzowie dopatrują się romansu w TzG! Drobne gesty zdradzają wszystko
- Od sutenerki i żony gangstera do celebrytki. Tak Kaźmierska pięła się na szczyt
- Padliśmy, gdy zobaczyliśmy z bliska stopy Heleny Vondrackovej! Ten widok poraża