Składniki:
2,5 szklanki mąki,
2 żółtka,
3 łyżki śmietany,
20 dag margaryny,
2 łyżki cukru pudru,
1 kg jabłek,
słoiczek powidła śliwkowego (280 ml),
3 łyżki cukru,
łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i wyrobić kruche ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka należy obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać je z cukrem oraz cynamonem. Ciasto podzielić na dwie części. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem (tylko samo dno), wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Dno i boki wylepić ciastem, a następnie wysmarować je powidłami śliwkowymi (około pół słoika). Następnie wyłożyć jabłka, które należy wysmarować drugą połową powideł. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok.50 min. Do czasu, aż ciasto nabierze koloru. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dramat Roksany: przyleciała do teściowej WYNAJĘTYM helikopterem! Oszczędza na własny?
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki