Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy Czytelników: Szarlotka z dodatkiem powideł śliwkowych

Ula Sobol
Autorka przepisu
- Gotowanie sprawia mi wiele przyjemności. Przepisy, którymi się dzielę, to dania, które bardzo często goszczą na moim stole. Przygotowuję je od lat, zapatrując się na to, co w kuchni robiła i robi moja mama - zapewnia Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli, autorka bloga kulinarnego radosckipiacausmiechem.blogspot.com. A może i ty zdradzisz nam swój sprawdzony przepis?

Składniki:

2,5 szklanki mąki,
2 żółtka,
3 łyżki śmietany,
20 dag margaryny,
2 łyżki cukru pudru,
1 kg jabłek,
słoiczek powidła śliwkowego (280 ml),
3 łyżki cukru,
łyżeczka cynamonu.


Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i wyrobić kruche ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka należy obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać je z cukrem oraz cynamonem. Ciasto podzielić na dwie części. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem (tylko samo dno), wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Dno i boki wylepić ciastem, a następnie wysmarować je powidłami śliwkowymi (około pół słoika). Następnie wyłożyć jabłka, które należy wysmarować drugą połową powideł. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok.50 min. Do czasu, aż ciasto nabierze koloru. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24