Czytelnicy Nowin dzielą się swoimi przepisami na smaczne potrawy. Przepis na proziaki zdradza Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli, autorka bloga kulinarnego radosckipiacausmiechem.blogspot.com.
Składniki:
30 dag mąki pszennej,
pół łyżeczki sody,
150 ml jogurtu naturalnego (można dodać również zsiadłe mleko lub kefir zamiast jogurtu),
pół łyżeczki soli,
1 jajko.
Wykonanie:
Do miski dajemy wszystkie składniki i wyrabiamy z nich ciasto (konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż ciasto na pierogi). Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubość około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. (Stolnicę podsypując delikatnie mąką). Patelnię rozgrzewamy i na suchej smażymy placki z każdej strony do zrumienienia.
- Placki na patelni podwajają swoją objętość. Zastanawiałam się, czy w środku będą takie jak powinny, ponieważ dosyć szybko łapały kolor, a są dosyć grube. Obawy były niepotrzebne, bo w środku usmażyły się idealnie - zapewnia autorka przepisu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?