Biszkopt czekoladowy:
Upiec dwa biszkopty. Każdy z następujących składników:
4 jaja, 6 łyżek cukru kryształu,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
0,5 łyżeczki sody,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy.
Krem, poncz i polewa na wuzetkę
Krem:
1 l śmietanki 30-procentowej,
4 łyżki cukru pudru,
2,5 łyżki żelatyny,
1/3 szklanki mleka.
Żelatynę zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać. Śmietanę ubić. Wlewać do niej następnie żelatynę, cienkim strumykiem, ciągle mieszając.
Poncz:
3/4 szkl. wody,
2 łyżki cukru,
spirytus,
plaster cytryny.
Wodę cukier i cytrynę gotujemy. Po wystudzeniu dodajemy alkohol.
Polewa:
1/2 margaryny,
5 dag cukru pudru,
2,5 dag kakao,
1/2 czekolady gorzkiej.
Biszkopty ponczujemy i przekładamy masą. Na wierzch dajemy polewę. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wiemy, kto wspiera Magdę Mołek w trudnych chwilach. Tak dyskretny przyjaciel to skarb
- Rodzina z "Nasz nowy dom" przeżyła lata gehenny. Wiemy, kto wyciągnął do nich dłoń
- Córka Ilony Ostrowskiej wdała się w mamę. Pójdzie w jej ślady i podbije Polskę? FOTO
- Maria z "Sanatorium" żyje jak królowa! Dziedziczkę fortuny zna cały Konstancin [FOTO]