MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na żurek brzeźnicki. Poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Brzeźnicy

Ula Sobol
Przepis na żurek brzeźnicki.
Przepis na żurek brzeźnicki. Krystyna Baranowska
Przepisem na żurek brzeźnicki dzieli się Koło Gospodyń Wiejskich z Brzeźnicy (gm. Dębica, powiat Dębicki).

Przepis na żurek brzeźnicki. Składniki na zakwas:

  • 1,5 litra przegotowanej wody,
  • około 60 dag mąki żytniej,
  • ząbek czosnku,
  • skórka chleba (postawić w ciepłym miejscu na 3 dni).

Przepis na żurek brzeźnicki. Składniki na żurek:

  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • laska kiełbasy,
  • jajka,
  • boczek lub słonina,
  • cebula,
  • woda.

Przepis na żurek brzeźnicki. Wykonanie:

2 litry wody zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Do gotującej się wody wlać część zakwasu i zagotować (można dodać kiełbasę i ponownie zagotować). Doprawić solą, majerankiem i pieprzem. Oddzielnie ugotować jajka. Podsmażyć boczek lub słoninę i cebulkę. Do zupy można także dodać śmietanę lub mleko.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24