MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na zupę parzybrodę. Czasami zupę jadło się cały dzień

Ula Sobol
– Czasami zupę parzybrodę jadło się cały dzień – wspominają panie ze Stowarzyszenia „Klub Dobrej Współpracy” w Grochowem I. – Gotowano ją zawsze w poniedziałek przed Wielkanocą i była na cały Wielki Tydzień
– Czasami zupę parzybrodę jadło się cały dzień – wspominają panie ze Stowarzyszenia „Klub Dobrej Współpracy” w Grochowem I. – Gotowano ją zawsze w poniedziałek przed Wielkanocą i była na cały Wielki Tydzień Krystyna Baranowska
Przepis na zupę parzybrodę podaje Stowarzyszenie „Klub Dobrej Współpracy” w Grochowem I (gm. Tuszów Narodowy, powiat mielecki).

– Czasami parzybrodę jadło się cały dzień – wspominają panie ze stowarzyszenia.

Zupa parzybroda. Składniki:

  • 1 kg słodkiej kapusty,
  • 3 litry wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 0,5 kg boczku,
  • 30 dag kości od karku,
  • marchewka,
  • cebula,
  • kminek.

Zupa parzybroda. Wykonanie:

Poszatkować kapustę, ugotować, następnie odcedzić. Do odgotowanej kapusty dodać kilka ziemniaków, ziele angielskie, liście laurowe, poszatkowaną marchew, kawałek boczku i kości. Gdy mięso odchodzi od kości, trzeba je wyciągnąć. Ziemniaki w kapuście ubić.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24