Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na stulaki. Pachnące oraz smakowite - znikają z talerza w błyskawicznym tempie

Ula Sobol
Przepis na stulaki.
Przepis na stulaki. Krystyna Baranowska
- Stulakami, czyli ciastem drożdżowym nadziewanym jabłkami, częstuje 64-letnia Maria Stepaniak z Siennowa (gmina Zarzecze, powiat przeworski).

Pachnące oraz smakowite stulaki znikają z talerza w błyskawicznym tempie. - Nazywamy je stulaki, bo się „stula” kwadraty wycięte z ciasta. Kiedyś robiono je jako poczęstunek dla pracujących w czasie żniw, przy młócce. Były jabłka, to musiały być stulaki - wyjaśnia Maria Stepaniak.

Przepis na stulaki. Składniki:

  • 4 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 6 dag drożdży
  • jabłka (reneta), a do obtaczania jabłek: cukier, cukier waniliowy i cynamon.

Przepis na stulaki. Wykonanie:

Z mleka, cukru, drożdży zrobić zaczyn. Jak wyrośnie, dodać mąkę, olej żółtka i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż odchodzi od ręki. Zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów. Wycinać kwadraty o boku 6 cm. Na każdy kwadrat kłaść ćwiartkę jabłka obtoczonego w cukrze, cukrze waniliowym i cynamonie. Stulać kwadraty po przekątnej, odstawić do wyrośnięcia, następnie smarować jajkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24