Pachnące oraz smakowite stulaki znikają z talerza w błyskawicznym tempie. - Nazywamy je stulaki, bo się „stula” kwadraty wycięte z ciasta. Kiedyś robiono je jako poczęstunek dla pracujących w czasie żniw, przy młócce. Były jabłka, to musiały być stulaki - wyjaśnia Maria Stepaniak.
Przepis na stulaki. Składniki:
- 4 szklanki mąki,
- 4 żółtka,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżka soli,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 6 dag drożdży
- jabłka (reneta), a do obtaczania jabłek: cukier, cukier waniliowy i cynamon.
Przepis na stulaki. Wykonanie:
Z mleka, cukru, drożdży zrobić zaczyn. Jak wyrośnie, dodać mąkę, olej żółtka i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż odchodzi od ręki. Zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów. Wycinać kwadraty o boku 6 cm. Na każdy kwadrat kłaść ćwiartkę jabłka obtoczonego w cukrze, cukrze waniliowym i cynamonie. Stulać kwadraty po przekątnej, odstawić do wyrośnięcia, następnie smarować jajkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?