Na stołach wciąż goszczą tradycyjne proziaki – placki na sodzie oczyszczonej pieczone na blasze kuchennej.
– Dawniej na sodę w naszym regionie mówiono „proza” – wyjaśniają gospodynie, które wciąż kultywują lokalną tradycję i bazują na przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Przepis na proziaki. Składniki:
- 1 kg mąki pszennej tortowej,
- 5 jajek,
- 0,5 litra kwaśnego mleka,
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru.
Przepis na proziaki. Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce, tak aby powstało ciasto o konsystencji pierogowego. Powinno być luźne i miękkie. Gdy zacznie odchodzić od ręki, należy je wałkować, ale niezbyt cienko, ponieważ trzeba z niego formować okrągłe placki o grubości około 2 centymetrów. Najlepsze placuszki to te pieczone na blasze. Piec należy około 20 minut z każdej strony. Brak kuchni opalanej piecem można zrekompensować specjalną nakładką żeliwną na palniki. Proziaki wyjdą też, jeżeli będziemy je piec bez dodatku tłuszczu. Najlepiej smakują z domowymi dżemami lub posypane cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wiemy, ile za krzesła zapłaciła Lara Gessler! Cena nie na kieszeń przeciętnego Polaka
- Scysja na planie "Nasz Nowy Dom". Romanowska nie ma posłuchu wśród uczestników?!
- Smaszcz mówi o ślubie Cichopek i Kurzajewskiego, będą MIELI DZIECKO?! TYLKO U NAS
- Janina z "Sanatorium" OBNAŻA Tadeusza! Wciska gadżety z jej intymnymi zdjęciami?!