Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i tartymi ziemniakami. Składniki:
- kapusta,
- kasza gryczana,
- cebula, ziemniaki,
- masło,
- sól,
- pieprz
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i tartymi ziemniakami. Sos:
- grzyby,
- śmietana,
- mąka
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i tartymi ziemniakami. Wykonanie:
Kapustę wkładamy do gorącej wody, wcześniej wykrawamy głąb. Gotujemy, aż liście będą miękkie i delikatnie je wyjmujemy.
Przygotowujemy farsz do gołąbków: kaszę trzeba przepłukać i ugotować w wodzie. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na drobnej tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy starte ziemniaki i podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Na każdy liść nakładamy farsz i formujemy z każdego liścia wałek. Dno naczynia wykładamy liśćmi kapusty. Wtedy gołąbki nie będą przywierały do garnka. Układamy je jeden obok drugiego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1,5 godziny. Dodajemy na wierzch masło. Upieczone gołąbki polewamy przygotowanym sosem grzybowym. Grzyby moczymy dzień wcześniej. Drobno kroimy i gotujemy. Dodajemy sól i pieprz. Zagęszczamy rozmieszaną śmietaną i mąką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki